KAKO ĆE KONFLIKT ZAVRŠITI?

'Izrael ne hapsi i ne pregovara. Oni će Hamas izvaljati buldožerima. A onda…'

11.10.2023 u 18:16

Bionic
Reading

'Odmazda će biti do razine potpune represije, Izrael se ni do sada nije obazirao na bilo kakva ograničenja i skrupule. Oni se neće osvrtati na humanitarno pravo i standarde', uvjeren je predstojnik Katedre za vojnu sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Mirko Bilandžić, predviđajući osvetu zbog krvavog pohoda palestinskog Hamasa na ovu državu. Za tportal on analizira trenutnu situaciju na Bliskom istoku, a posebno ključno pitanje: do koje granice će Izrael ići a da i dalje zadrži podršku SAD-a kao svog ključnog saveznika, sponzora i partnera?

'Sjedinjene Američke Države su garant njihove sigurnosti i to će nedvojbeno ostati, one su izraelski stvarni zaštitnik i partner koji im na godišnjoj razini osigurava vojnu pomoć vrijednu najmanje 3,8 milijardi dolara, ali u različitim drugim oblicima i puno više od toga. Za SAD Hamas predstavlja terorističku organizaciju, a kako i sami vode rat protiv terora, sasvim sigurno će podržati ovaj obračun', kaže Bilandžić.

On podsjeća da se američka administracija u dva navrata ozbiljno angažirala u rješavanju uzroka izraelsko-palestinskog sukoba: najprije u doba Billa Clintona kada je potpisan sporazum iz Osla i stvorena palestinska samouprava, a kasnije i u doba Baracka Obame - no ništa od toga nije rezultiralo realizacijom palestinske države koja bi po međunarodnom pravu još od 1947. godine trebala postojati.

Potom su Amerikanci, kaže, ostali 'u minimalno ambivalentnoj poziciji' - no Hamas svejedno tretiraju kao teroriste premda je ta organizacija u Pojasu Gaze i legitimna vlast.

  • +14
Hamas Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Bez obzira na njihova strateška partnerstva, ovaj napad Hamasa bacio je na koljena izraelsku nacionalnu sigurnost, pogodio njihov ponos i doveo u pitanje opstojnost cijelog naroda. Stoga će odgovor biti nerazmjerno brutalan i ništa ih u tome neće zaustaviti - ni međunarodno pravo, ni savezništva, ni savjeti prijateljskih zemalja. Izraelska strategija savršeno je precizna još od doba Golde Meir koja je kazala da 'nitko ne može nekažnjeno prolijevati nedužnu židovsku krv' i sasvim je izvjesno i predvidivo da će iz ove situacije oni izaći kao pobjednici', kaže Bilandžić.

On podsjeća da su ova država i ovaj narod već 75 godina de facto u ratnom stanju, oslanjaju se isključivo na vlastite snage i pri tome ne biraju sredstva - uostalom, nitko ih nije mogao zaustaviti u ubijanju svih pripadnika palestinskog PLO-a koji su sudjelovali u likvidaciji izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine, premda su time prekršili sve norme međunarodnog prava, usput ubili i neke nevine ljude.

'Oni jedini u svijetu službeno i institucionalizirano imaju metodu 'targeted killing', dakle ciljano ubijanje. Oni ne hapse i ne pregovaraju i takav odgovor - samo na ogromnoj i zasad teško predvidivoj skali - možemo očekivati u Pojasu Gaze. Oni će Hamas, figurativno rečeno, izvaljati buldožerima', uvjeren je Bilandžić.

Razmjena vatre na granici Izraela i Libanona Izvor: Profimedia / Autor: Mahmoud ZAYYAT / AFP / Profimedia

Problem će, međutim, biti odgovor na krajnje složeno pitanje: što Hamas uopće jest?

'Bez sumnje slijedi kompletna eradikacija njihovih vojnih sposobnosti i njihove infrastrukture, no nitko ne može predvidjeti odnosi li se to i na one koji podržavaju Hamas, na one koji ih eventualno skrivaju ili ih pomažu, na sigurne kuće, na savjetnike, eventualno na ljude koji ih podržavaju? Izrael bez sumnje ima vrlo precizne podatke o njihovim sposobnostima i potencijalima, pa i o načinu djelovanja, a tek treba vidjeti u kojem obimu će provoditi svoje akcije. Poznato je da islamisti tvrde da 'nema nevinih u Americi jer su izabrali vlast i administraciju koja ubija palestinsku djecu' - što ako se Izrael sada na jednak način odredi prema Hamasu?, pita se Bilandžić.

'Gramatika' predstojećeg izvjesnog obračuna, upozorava on, ipak je ponešto drugačija: ovdje ne postoje dvije vojske koje će se obračunati, nego vojska s jedne te teroristi i paravojska - ali ujedno i civili pomiješani s civilima - s druge strane.

'I sam naziv 'Hamas' u prijevodu se odnosi na narod, a oni imaju svoje vojno i socijalno-karitativno krilo, imaju vlast i evidentnu društvenu podršku. Izrael najavljuje njegovo potpuno uništenje, no nitko zasad ne može predvidjeti što pod njime uopće podrazumijeva', kaže sugovornik tportala i potom iznosi svoje predviđanje, barem za kratkoročni period.

'Izvjesno slijedi veliko uništenje Hamasa i nitko i ništa neće zaustaviti Izrael u toj namjeri. Izvjestan je i veliki val palestinskih izbjeglica, a onda i 'lista čekanja' za ulogu bombaša-samoubojice koji će se željeti osvetiti za ovu osvetu', zaključuje Bilandžić.