ANALIZA MIRKA BILANDŽIĆA

'Izrael se neće obazirati na međunarodno pravo. Ovakva brutalnost može dovesti do spaljene zemlje'

09.10.2023 u 19:57

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji RTL Danas, stručnjak za sigurnost Mirko Bilandžić procjenjuje kako će Izrael na Hamasov napad uzvratiti brutalno, ne obazirući se na međunarodno pravo

Činjenicu da Izrael nije znao za Hamasov napad ocijenio je 'ozbiljnim obavještajnim fijaskom'. 'Sposobnosti Mossada su takve da su do jučer imali ozvučeno sjedište u kojem je sjedio predsjednik palestinske uprave. Danas ne znaju ništa. Očigledno su u pozadini neki strukturalni problemi. Presudni problem je dramatično jačanje profesionalnih sposobnosti terorističkih organizacija. Također, očito je da famozni proturaketni štit - čelična kupola ima svoje nedostatke. Kad spojimo protuzračnu i obavještajnu komponentnu imamo novi rat', rekao je Bilandžić, a prenosi Danas.hr.

Upitan što se to dogodilo s famoznom čeličnom kupolom, Bilandžić je ocijenio da i u tim sustavima postoje rupe.

'Razina efikasnosti tih sustava je 90-95 posto uspješnosti. Ako to usporedimo s američkim protunuklearnim štitom koji je na razini 97 posto, tih 3 posto je 200 američkih gradova. Postoji i pitanje kapaciteta. Taj sustav ima otprilike 20 baterija, svaka ima 3 do 4 lansera, svaka ima po 20 raketa - to je otprilike 800. To zahtijeva punjenje i analizu u određenim vremenskim intervalima. Radi se o 800 raketa u idealnim uvjetima', kaže.

Na pitanje kakav će biti odgovor Izraela na Hamasov napad, ocijenio je da će odgovor biti 'brutalan'. 'Neće se obazirati na međunarodno pravo, ni saveznike ni savjete. Izrael to inače radi. Izrael je napadnut, pogođen je nacionalni ponos, takva brutalnost može doći do spržene zemlje. Izvjesno je kako će to završiti. Ići će na apsolutnu destrukciju Hamasa. Rekao bih da je ovo točka prekretnica s koje nema povratka. Pitanje je što će se dogoditi s Libanonom. Pitanje je i hoće li Izrael ovo koristiti za udar na nešto što postoji odavno - rekonfiguraciju političke moći na ovom području', zaključio je.