100. obljetnica

Izložbom o Prvome svjetskom ratu otvoren Tjedan arhiva u Sisku

12.11.2018 u 15:53

Bionic
Reading

Otvorenjem izložbe 'Hrvatska u Prvome svjetskom ratu kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva' u ponedjeljak je u Državnom arhivu u Sisku počeo ovogodišnji Tjedan arhiva

Izložba je posvećena 100. obljetnici završetka Prvoga svjetskog rata, što je glavna tema Tjedna arhiva, koji će biti popraćen i mnogim drugim priredbama. Izložba, kako je rekla njezina autorica, viša arhivistica Marijana Jukić, sadržava prvorazredne izvore za hrvatsku povijest toga razdoblja.

Izloženi plakati, dokumenti, fotografije, pisma, dopisnice, razglednice i osobni predmeti su iz razdoblja od lipnja 1914. do studenoga 1918. Ravnatelj Hrvatskoga državnog arhiva Dinko Čutura, koji je govorio o ratnim operacijama, rekao je kako je u Prvome svjetskom ratu sudjelovalo oko 900.000 Hrvata iz Hrvatske i BiH, a poginulo ih je 175.000.

Posebice je istaknuo vojnike sa sisačkog područja, koji su popunjavali 53. pukovniju austrougarske vojske te 72. pukovniju domobranske vojske. Kako je rekao, sisački vojnici koji su sudjelovali u nekoliko velikih bitaka potvrdili su se uspješnim vojničkim vještinama. Otvorenje Tjedna arhiva uveličala je hrvatska sopranistica Margareta Klobučar uz klavirsku pratnju Sanje Krivošić.

 Izložba će biti postavljena do kraja godine. U danima otvorenih vrata sisački će arhiv uz Tjedan arhiva organizirati radionice za učenike s naslovom 'Rodoslovlje'. Za petak, 16. studenoga najavljeno je predstavljanje knjige 'Ivan Bodarac - Krčmar: Memoari 1914. - 1921.' u kojoj je riječ o nedavno otkrivenim memoarskim zapisima Siščanina, vojnika 27. sisačke pješačke pukovnije, u kojima opisuje zanimljiv ratni put.