reakcija na srpske kritike

Isprika francuskog veleposlanika u Srbiji Vučiću i srpskom narodu

12.11.2018 u 12:16

Bionic
Reading

Francuski veleposlanik u Beogradu Frederic Mondoloni ispričao se u ponedjeljak srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog rasporeda uzvanika na pozornici u Parizu tijekom nedjeljne ceremonije obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata

Mondoloni je naglasio da je 'za žaljenje' raspored sjedenja ispred Slavoluka pobjede, po kojem je srbijanski šef države, iako čelnik jedne od zemalje pobjednica u Prvom svjetskom ratu, smješten nasuprot predsjednika Francuske, SAD i Rusije, a ne na istoj strani svečane pozornice.

'Sa Srbijom smo veoma bliski, Srbija je u Prvom svjetskom ratu izgubila skoro trećinu svog stanovništva, 62 posto muškog stanovništva. Ne znam što se dogodilo. Kažem da je to bila greška za žaljenje i molimo predsjednika Vučića i srpski narod za ispriku', rekao je u ponedjeljak ujutro Mondoloni za beogradsku TV Prva.

Ubrzo poslije jutrošnje isprike francuskog veleposlanika, reagirao je srbijanski predsjednik i objavom na Twitteru zahvalio Francuskoj na poruci poštovanja.

'Hvala veleposlaniku Mondoloniju na divnim riječima i poštovanju koje je pokazao prema srpskim žrtvama', napisao je Vučić na Twitteru i poručio da će poštovanjem biti uzvraćeno predsjedniku Emanuelu Macronu, koji je ranije obećao posjetiti Srbiju do kraja godine.

'Srbija će na veličanstven način dočekati predsjednika Macrona', poručio je Vučić.

Komentirajući jučerašnju ceremoniju u Parizu, francuski veleposlanik u Beogradu ocijenio je da su 'slike šokirale dužnosnike i srpski narod', ali da je 'važno to što nije bilo protokolarnog dočeka značajnijeg za Kosovo nego za Srbiju'.

'Thaci je možda bio u fokusu kamera. Srbija je imala veliki značaj u Prvom svjetskom ratu i Francuska tome pridaje veliki značaj', rekao je veleposlanik Mondolini i zahvalio srbijanskom šefu diplomacije Ivici Dačiću što je istog dana u Beogradu održana ceremonija u povodu 100. obljetnice završetka Velikog rata.

'U svakom slučaju mi želimo sa Srbijom obilježiti snažno prijateljstvo i naš predsjednik Macron doći će u posjet početkom studenog, a to je jako značajno jer predsjednik Francuske u Srbiju nije dolazio 17 godina', rekao je Mondoloni.

Na jučerašnjoj ceremoniji u Parizu, u prvom redu sjedili su, uz domaćina, francuskog predsjednika Emanuela Macrona, predsjednik SAD Donald Trump, ruski šef države Vladimir Putin te njemačka kancelarka Angela Merkel, dok je iza Putina, u drugom redu, sjedio kosovski predsjednik Hashim Thaci, dok je Aleksandar Vučić bio raspoređen nasuprot njima, na drugu stranu svečane pozornice.

Komentirajući raspored na pozornici, Vučić je rekao kako zna da je 'svakom u Srbiji bila knedla u grlu' te ocijenio da 'nije bilo ni mjesta ni smisla' raditi zbog toga skandal u Parizu.

'Ili ćete bio dio svijeta ili ćete se sami isključiti', rekao je Vučić.

Beogradski tisak danas je oštro kritizirao Francusku zbog jučerašnjeg protokola na ceremoniji ispred Slavoluka pobjede, nazivajući to 'skandalom' te ironično poručivši u jednom od naslova da 'Pariz više nije grad svjetlosti'.