MULJAŽE VLASNIKA MEDIJA

Izlaženje Glasa Istre upitno

16.03.2010 u 16:02

Bionic
Reading

Čelnici Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskoga novinarskog društva te njihovih podružnica u Glasu Istre upozorili su danas u Zagrebu na teško stanje u tom regionalnom dnevniku u kojem novi vlasnik zaposlenicima ne želi priznati stečena prava po prijašnjem kolektivnom ugovoru, te ih je prisilio na potpisivanje novih, lošijih, ugovora o radu odnosno zaprijetio otkazom ako to ne učine

Nakon više od 40 godina izlaženja Glasa Istre dovedena je u pitanje i opstojnost lista i njegovih zaposlenika, upozorila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić na konferenciji za novinare. Podsjetila je da su problemi počeli potkraj veljače ove godine kad su zaposlenici bili premješteni u dvije nove tvrtke, jer je dotadašnja u blokadi, kako bi mogli poslovati.

Najavila je i pokretanje sudskih postupaka zbog nepoštivanja Zakona o radu. Galić je naglasila kako su zaposlenici jedinstveni i odlučni u borbi za svoja prava. Predsjednik HND-a Zdenko Duka ocijenio je da zbivanja u Glasu Istre pokazuju stanje u hrvatskom novinarstvu i ponašanje vlasnika pojedinih medija.

Glavni povjerenik podružnice SNH Glasa Istre Bojan Žižović podsjetio je da je sredinom veljače ove godine podružnica dobila od uprave prijedlog o 10-postotnu smanjenju plaća bez obrazloženja, koji su odbili. Žižović tvrdi da potkraj veljače u redakciju dolazi Albert Faggian koji kao predstavnik jednog od dioničara objavljuje da je Glas Istre d.o.o. dužan više od 100 milijuna kuna i da je jedini izlaz prijelaz zaposlenika u drugu tvrtku.

Novi poslodavac nakon čestih upozorenja sindikata odlučuje poštivati čl. 133 ZOR-a (gdje je navedeno koju su obveze poslodavca prema radnicima) te prenosi Kolektivni ugovor i ugovore o radu u novu tvrtku, no odmah ih otkazuje te radnicima nudi nepovoljnije ugovore o radu, po kojima im je plaća niža za 20 posto. Ovih dana radnicima istječe rok za potpisivanje novih ugovora, pa ih oni u strahu od gubitka posla potpisuju, a odvjetnica Loredana Štok ih je uputila da istodobno ulože zahtjev za zaštitu prava, rekao je Žižović.

Predsjednica ogranka HND-a Glasa Istre Danijela Bašić-Palković upozorila je da su novinari na vjetrometini i da su upitna radna mjesta i funkcioniranje Glasa Istre. Novinarka Glasa Istre Snježana Matejčić zauzela se za očuvanje profesionalnih uvjeta rada i ljudskog dostojanstva novinara.