MESIĆ OCIJENIO

Izlaskom iz Povjerenstva Slovenija gubi vjerodostojnost

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.03.2009 13:32
  • Objavljeno 06.03.2009 u 12:52
Mesić u Zaboku

Mesić u Zaboku

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Krunoslav Pavlina

Izlazak slovenskih članova iz mješovitog povjerenstva za pripremu arbitraže o graničnim pitanjima nije baš pametan potez, a njime Slovenija gubi na svojoj vjerodostojnosti, ocijenio je predsjednik Stjepan Mesić za posjeta Općoj bolnici u Zaboku

'Ako Slovenija kaže da je za razgovore, onda je sigurno prilika i da se putem komisije dogovara', rekao je Mesić, izvještava Hina.

'A plus toga, na koji način da se dogovaramo sa Slovenijom ako je njihov parlament donio odluku da je granica Slovenije na hrvatskoj obali", dodao je Mesić i ustvrdio kako je to 'jednostavno neprihvatljivo'.

'U Piranskom zaljevu, kad bi se čovjek išao kupati, a kad bi se prihvatilo ono što Slovenci traže, on bi išao u Sloveniju na more', kazao je predsjednik. Naglasio je da Hrvatska traži isto ono što je tražila i Slovenija pri rješavanju neriješenih pitanja prilikom osamostaljivanja dviju država.

'Slovenci su tada rekli samo i isključivo međunarodno pravo i konvencije. Oni su od toga odustali, a mi evo, držimo se principa', rekao je Mesić.

Slovenija je obustavila rad svog dijela međudržavnog povjerenstva za arbitražu hrvatsko-slovenskog graničnog spora, a njezin slovenski supredsjedatelj Miha Pogačnik rekao je kako je to učinjeno na njegov prijedlog jer se s hrvatskim pravnicima u povjerenstvu nije uspio dogovoriti o pravnom okviru za izlazak pred međunarodni sud te zato što je suvišno jer je Slovenija načelno pristala na posredovanje europske skupine u rješenju spora.

'Povjerenstvo nije uspjelo odrediti predmet spora na način na koji bi obje države bile zadovoljne, a njegov je rad pristankom Slovenije na posredništvo postao nepotreban', rekao je Pogačnik.

'Rad povjerenstva, koje bi se bavilo pravnim sredstvima za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, postao je nepotreban nakon što je Slovenije pristala na posredništvo kao diplomatsko sredstvo rješenja', pojasnio je Pogačnik za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Doduše, rekao je Pogačnik, pravno znanje potrebno je i u rješavanju spora posredništvom, ali 'u drukčijem obliku'. Tako će domaća pravna struka moći pružiti svoje usluge vladi kad bude trebalo procijeniti svrhovitost i prihvatljivost određenih rješenja i koncepata koje bi dvjema stranama mogli ponuditi posrednici, objasnio je Pogačnik.

Na upit je li za završetak rada slovenskog dijela povjerenstva dostatan zaključak slovenske vlade, budući da je povjerenstvo osnovano zajedničkim zaključkom dviju vlada nakon bledskog dogovora hrvatskog premijera Ive Sanadera i bivšega slovenskog premijera Janeza Janše, odgovorio je da je dostatna izjava slovenske vlade da prihvaća posredništvo.

 

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi