bez protukandidata

Izetbegović učvrstio poziciju nespornog lidera SDA

13.09.2019 u 13:05

Bionic
Reading

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) u subotu će održati svoj redoviti kongres a jedini kandidat i izgledni pobjednik u utrci za čelnika stranke u predstojećem četverogodišnjem razdoblju je njen dosadašnji lider Bakir Izetbegović

Izetbegović na kongresu neće imati protukandidata jer su samo njegovo ime nominirale sve regionalne stranačke organizacije.

Glavni tajnik SDA Haid Genjac izjavio je uoči kongresa kako tu nema ništa čudno jer je Izetbegović svojim postupcima uspio zadobiti povjerenje svih 115 stranačkih podružnica.

"On je osigurao potporu jednim umijećem i na kraju krajeva rezultat toga je činjenica da je on u ovom trenutku nesporni politički lider u SDA", izjavio je Genjac u intervjuu za agenciju Anadolija.

U SDA koja je 1990. godine utemeljena i registrirana kao stranka koja će zastupati interese muslimanskog kulturno-povijesnog kruga da bi naknado "odškrinula" vrata i za pripadnike drugih naroda sada planiraju na predstojećem kongresu usvojiti dokumente kojima bi se ta SDA dodatno profilirala kao multietnička te bi u stranačkim rukovodstvima bila zajamčena mjesta za pripadnike svih etničkih skupina.

U dijelovima programske deklaracije koje su u petak objavili mediji u BiH a čije se usvajanje očekuje na kongresu, SDA će pozvati na provedbu ciljeva koji bi doveli do transformacije zemlje u Republiku Bosnu i Hercegovinu s tri razine vlasti - državnom, regionalnom i lokalnom te Sarajevom kao glavnim gradom i posebnom administrativnom jedinicom.

No u SDA istodobno planiraju deklaracijom odlučno odbiti pozive na djelomični preustroj države koji bi se proveo samo u Federaciji BiH što je zapravo izravna poruka zahtjevima koji dolaze iz HDZ BiH i u kojima se inzistira na uspostavi izborne jedinice s hrvatskom većinom.

"Podržavamo ustavnu reformu entiteta FBiH kojoj je cilj racionalizacija i efikasnije funkcioniranje vlasti. Nećemo prihvatiti bilo kakve nove podjele, etničke, teritorijalne ili institucionalne. Razmatranje administrativno-teritorijalne reorganizacije FBiH može biti razmatrano isključivo u okviru reorganizacije na prostoru cijele BiH", stoji u prijedlogu deklaracije.