sjednice

Utorak 'dan D' za uspostavu vlasti u BiH?

19.08.2019 u 15:31

Bionic
Reading

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak bi ipak trebali održati dvije uzastopne sjednice na kojima će pokušati usvojiti plan reformi bitnih za nastavak približavanja članstvu u NATO-u te nakon toga imenovati novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH, najavio je u ponedjeljak predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Bakir Izetbegović

Izetbegovićeva stranka trebala bi opet biti dijelom nove vladajuće koalicije na državnoj razini odnosno imati ministre i u novom sazivu Vijeću ministara a on je novinarima u Sarajevu kazao kako vjeruje da će proces uspotave nove vlasti ipak biti deblokiran od utorka.

'Očekujem da konačno to riješimo sutra. Potpisali smo da ćemo raditi sukladno ustavu i zakonima i da ćemo poslati Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) u Bruxelles, reducirani ili nereducirani, kako bi se nakon toga imenovao mandatar. Dakle, bit će obje sjednice', izjavio je Izetbegović nakon što se u Sarajevu sastao s bošnjačkim i hrvatskim članom državnog vrha Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Komšić je pak prije toga o poteškoćama vezanim za uspostavu nove vlasti iza zatvorenih vrata razgovarao s veleposlanicima SAD-a i Velike Britanije u BiH Ericom Nelsonom i Mathewom Fieldom no sadržaj tog sastanka i eventualni zaključci nisu objavljeni.

Ranije tijekom dana srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je kako ipak ništa nije izvjesno te je potvrdio kako on ni pod koju cijenu neće glasovati za usvajanje ANP-a što je opet preduvjet na kojemu inzistiraju Komšić i Džaferović kako bi dali glas za imenovanje Zorana Tegeltije kao Dodikovog kandidata za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

'Neću glasovati za ANP, ne zna se ni tko ga je pisao ni što žele s njim. Puno je tamo nekih reformi, poput reforme policije i ja neću na to pristati' , kazao je Dodik novinarima u Doboju.

Komentirajući Dodikovo upozorenje Izetbegović je kazao kako je jasno da bi u takvim okolnostima izostalo imenovanje novog Vijeće ministara pa bi propao i sporazum o uspostavi nove vlasti što su ga 5. kolovoza potpisali on, Dodik i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.