orkestrirani napad

Izetbegović optužuje sadašnju vlast da mu se sveti smjenama supruge

28.11.2023 u 11:43

Bionic
Reading

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović optužio je u utorak vladajuće stranke u BiH da provode orkestrirani napad na njegovu stranku i obitelj, nakon što je njegova supruga Sebija dan ranije smijenjena s mjesta ravnateljice Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS)

Osim vladajućih stranaka, za navodnu urotu čiji je cilj uništiti SDA Izetbegović je optužio i profesora Asima Kurjaka, kojega smatra najodgovornijim jer je njegovoj supruzi oduzet doktorat medicinskih znanosti pa je posljedično ostala i bez katedre na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a potom je uslijedila i smjena s mjesta ravnateljice KCUS-a.

Doktorat i magisterij iz medicinskih znanosti Sebiji Izetbegović oduzeo je Senat sarajevskog sveučilišta nakon što je provjerama utvrđeno kako ona nije na zakonit način završila postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, kojega je upisala 1993. O ispitima za koje je tvrdila da ih je položila tamo nije bilo nikakve dokumentacije, a njen je navodni postdiplomski studij bio temelj munjevite karijere koju je ostvarila nakon rata stekavši, uz ostalo, zvanje redovite profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, bez kojega je sada također ostala.

Unatoč toj činjenici bivši upravni odbor KCUS-a, koji je bio pod utjecajem SDA, mjesecima je odbijao pokrenuti postupak njene smjene s mjesta ravnateljice. Tek nakon što je vlada imenovala novi upravi odbor taj je postupak pokrenut 30. listopada i dovršen je u ponedjeljak.

Izetbegović je odmah nakon toga najavila kako će se žaliti sudu, a ustvrdila je i kako je svoj posao obavljala "izvrsno".

"Bila sam najbolja ravnateljica KCUS-a, bez lažne skromnosti", hvalila se Izetbegović u objavi na Facebooku, uz to ustvrdivši kako je sadašnja vlast iz čiste pakosti organizirala krađu njenih dokumenata iz dosjea na Medicinskom fakultetu pa je stoga ostala bez akademskih titula.

Njen je suprug u utorak iznio slične teze navodeći kako se oglašava kao predsjednik stranke "koja se 33 godine suprotstavlja svakoj vrsti nasilja, nepravde, neistine i nemorala".

"Linč koji je proveden nad prof. Izetbegović je sve to - nasilje i nepravda utemeljena na neistini, a omogućena rastućom krizom morala u društvu, u kojem se montažama i medijskim kampanjama zamjenjuju uloge dobrih i loših, poštenih i nepoštenih, obrazovanih i neobrazovanih", napisao je Izetbegović u objavi na Facebooku.

Uz pohvale supruzi kao izvrsnoj menadžerici i liječnici ustvrdio je kako su "demantirane laži koje je plasirao Asim Kurjak tvrdeći da Sebija Izetbegović nije doktorirala i da joj on nije bio mentor, te da se nije obrazovala u Zagrebu".

Zaključio je kako je u pozadini cijelog slučaja pokušaj obračuna kojega predvodi "nametnuta" vlada Federacije BiH, predvođena SDP-om, Narodom i pravdom (NiP) te Našom strankom (NS), pa je najavio kako će sve to dobiti epilog na sudu a dok, kako je napisao, pravo i pravda ne stignu SDA se kani odlučno suprotstaviti "nasilnicima koji se montiranim procesima obračunavaju s neistomišljenicima".

Bakir Izetbegović je na kongresu SDA održanom ranije ove godine dobio još jedan četvorogodišnji mandat na čelu stranke, s ambicijama da se vrati na vlast nakon izbora 2026. Članica SDA je i Sebija Izetbegović, kojoj je uz titulu liječnice specijalista sada ostalo mjesto zastupnice u skupštini Sarajevske županije, no procjene su analitičara kako su njene političke ambicije znatno veće.

Bivši visoki dužnosnik SDA Denis Zvizdić svjedočio je kako je postojao plan da se ona još 2018. kandidira za članicu Predsjedništva BiH, kada to zbog zakonskih ograničenja nije mogao njen suprug. Zbog unutarstranačkih sukoba taj je plan ipak propao pa je Izetbegović odabrao Šefika Džaferovića, a Zvizdić je napustio SDA i pridružio se NiP-u.

Bakir Izetbegović ponovo se kandidirao za Predsjedništvo BiH 2022., kada ga je uvjerljivo porazio SDP-ov Denis Bećirović. Nakon tih izbora SDA je bila prisiljena otići u oporbu kako na entitetskoj tako i na državnoj razini.