lider sda

Izetbegović tvrdi da je njegova supruga ostala bez magisterija zbog urote iz Zagreba

08.03.2023 u 14:38

Bionic
Reading

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u srijedu je optužio Medicinski fakultet u Zagrebu da se iz političkih razloga uključio u kampanju protiv istaknutih Bošnjaka u BiH, ubrojivši tu i suprugu Sebiju, kojoj je Senat Sveučilišta u Sarajevu ovih dana oduzeo titulu magistrice medicinskih znanosti

Senat sarajevskog sveučilišta takvu je odluku donio jer Sebija Izetbegović nije uspjela dokazati da je na zakonit način položila sve ispite na postidplomskom studiju kojega je 1993. započela u Zagrebu, a 1998. nastavila u Sarajevu.

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu nisu pronašli dokaze o navodno položenim ispitima koje su joj naknadno priznali u Sarajevu pa je na temelju te činjenice stekla magistarsku titulu. Oduzimanje tog zvanja sada posljedično dovodi u pitanje i zakonitost sjecanja zvanja doktora znanosti pa time i njen status redovite profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Sebija Izetbegović uz sve to je i ravnateljica Kliničkog centra te zastupnica SDA u skupštini Sarajevske županije i ne skriva ambicije da se u politici još jače angažira.

Njen suprug sada tvrdi kako je odluka Senata dio smišljenog procesa kompromitacije autoriteta koje Bošnjaci poštuju, a u svemu vidi urotu s političkom pozadinom.

"Kampanja koja se vodi je politički motivirana, radi se o borbi za vlast i pritisku čiji je cilj oslabiti poziciju SDA pred nastavak pregovora o izmjenama ustava i Izbornog zakona", stoji u Izetbegovićevoj objavi na Facebooku.

  • +4
Sebija Izetbegović Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Rektora Sveučilišta u Sarajevu Rifata Škrijelja optužio je da je puki izvršitelj "najnovije kampanje" .

"Iz politički sasvim jasnih razloga uključio se i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu", izjavio je Izetbegović.

On je optužio i doktora Asima Kurjaka, koji je vodio postdiplomski studij što ga je upisala Izetbegović, da je različitim izjavama obmanjivao javnost i iznosio neistine.

Lider SDA sada je najavio kako će njegova supruga svakako podnijeti sudske tužbe zbog oduzimanja akademske titule te poziva sud da pomogne kako bi se politika istjerala iz akademske sfere.

"Politika nema što tražiti na Sveučilištu u Sarajevu. Ni sarajevska, a naročito ne politika iz Zagreba", zaključio je Izetbegović.

Sporna diploma, odnosno nepostojanje dokumentacije o položenim ispitima Sebije Izetbegović, već su postali predmetom istrage tužiteljstva Sarajevske županije. Po nalogu tog tužiteljstva Sebija Izetbegović u utorak je morala policiji predati svoj indeks iz Zagreba za kojega tvrdi da sadrži dokaze o položenim ispitima.