BIRAJU POLITIČARE KOJI IH SKUPO KOŠTAJU

Izbori u BiH za 518 političkih funkcija

10.10.2014 u 16:28

Bionic
Reading

Uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će se održati ovog vikenda, koalicija nevladinih organizacija Pod lupom objavila je izvještaj o uvjetima u kojima će glasati 3,3 milijuna birača u ovoj zemlji u vrlo složenom spletu javnih političkih funkcija za koje se kandidiraju brojni političari iz 65 političkih stranaka i 24 koalicije te 24 neovisna kandidata

Ukupan broj kandidata je osam tisuća, a natječu se za 518 političkih mjesta razmještenih od predsjedništva do kantonalnih skupština.

Izvještaj koalicije Pod lupom pokazao je da je predizborno razdoblje proteklo uglavnom u mirnoj atmosferi uz izolirane slučajeve kršenja izbornog zakona i pravila. Nije bilo poboljšanja u pravnom okviru za provođenje izbora, pa su neka od ključnih pitanja u predizbornom razdoblju ostala nerazriješena, upozorila je koalicija u izvještaju.

'Ponavlja se praksa trgovine i trampe u biračkim odborima između političkih subjekata, skoro 50 posto birača u Distriktu Brčko nema državljanstvo entiteta i ne može glasati, nastavlja se zloupotreba položaja odnosno resursa od strane političkih stranaka i javnih službenika te se nastavlja nepoštivanje službenih rokova za početak predizborne kampanje', kazala je Jelena Tanasković, pravna savjetnica koalicije, na press konferenciji u četvrtak.

Prema izvještaju, pozitivne strane u unapređenju izbornog procesa su u tome što izborni zakon i podzakonski akti nude dobru osnovu za održavanje slobodnih i poštenih izbora, pojačana je zastupljenost žena u izbornoj administraciji, učetverostručen je broj akreditiranih nestranačkih promatrača, transparentan je proces verifikacije političkih subjekata i kandidata, izborna administracija je bila profesionalna i unaprijeđen je proces obuke biračkih odbora, izvijestila je koalicija.

Ova koalicija osigurala je tri tisuće promatrača raspoređenih na biračkim mjestima u svim općinskim izbornim komisijama i njih 142 u mobilnim timovima.

'Po prvi put u BiH će se odvijati dvije stvari: uspoređivati rezultati glasanja s rezultatima Centralne izborne komisije kako bi se i na ovaj način spriječila pojava nepravilnosti, to jest utjecaja na slobodnu volju birača i falsificiranje rezultata glasanja, kao i SMS izvještavanje o izbornom procesu. Promatrači će biti prisutni tokom cijelog izbornog dana prateći otvaranje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje i proces brojanja glasova', rekao je Dario Jovanović, direktor koalicije.

Kandidati se biraju za ukupno 518 političkih mjesta, i to: tri člana Predsjedništva BiH, predsjednika i dva potpredsjednika RS-a, 42 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, 98 zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, 83 zastupnika za Narodnu skupštinu RS-a i za 286 kantonalnih zastupnika u deset kantonalnih skupština u FBiH, što čini jedno od najkompleksnijih državnih uređenja na svijetu.

Velik interes za tako brojne funkcije u bosanskohercegovačkim medijima objašnjava se ekstremno visokim primanjima političara koja iznose do šest puta više od prosječnih plaća, a one su posljednjih godina iznosile najviše 3.400 kuna. Nezaposlenih je ove godine 550 tisuća, a prema nedavnom usporednom istraživanju The Wall Street Journala, ispostavlja se da je nevjerojatnih 44,3 posto nezaposlenih najveći postotak na svijetu.