VELIKA TRAGEDIJA

Izazvala požar zbog oduzetog mobitela u školskom domu u Gvajani, poginulo 19 učenika

24.05.2023 u 06:51

Bionic
Reading

Požar koji je u nedjelju odnio živote 19 mladih ljudi u školskom domu u Gvajani, zapalila je tinejdžerica zbog nezadovoljstva što su joj službenici doma oduzeli mobitel, rekle su vlasti AFP-u

'Studentica je osumnjičena da je izazvala razorni požar jer joj je oduzet mobitel', rekla je policija u utorak u priopćenju.

Požar se dogodio u nedjelju navečer u Mahdiji, rudarskom gradu u Gvajani, maloj zemlji engleskog govornog područja u Južnoj Americi. Službenici studentskog doma 'oduzeli su joj mobitel, a djevojka je iste večeri prijetila da će zapaliti zgradu i svi su je čuli', rekao je vladin izvor za AFP u utorak, koji je želio ostati anoniman, uz tvrdnje da je djevojka priznala činjenice.

'Učenicima nije dopušteno imati mobitel. Službenici su pronašli tu djevojku s telefonom. Očito je slala fotografije', rečeno jeizvor. Maloljetnica, trenutno hospitalizirana pod policijskim nadzorom, otišla je u kupaonicu, poprskala insekticidom po zavjesi i zapalila je šibicom. Nekoliko mladih djevojaka iznijelo je istu verziju uzroka nesreće.

Prema riječima učenika, spavali su, a probudilo ih je vrištanje. Vidjeli su vatru i dim u kupaonici koji se brzo proširio zgradom izgrađenom dijelom od drveta, stoji u priopćenju policije.

Dramu je dodatno pogoršalo i to što voditeljica doma u panici nije uspjela pronaći ključ izlaznih vrata zgrade na čijim su prozorima bile rešetke. Vrata su se zaključavala svake večeri u 21 sat, dodao je izvor. Muškarci su razvalili vrata kako bi preživjelima omogućili bijeg. Vatrogasci i policija stigli su 25 minuta nakon početka katastrofe, rekao je isti izvor.

Gvajana, malena i siromašna zemlja s 800.000 stanovnika koji govore engleski, bivša nizozemska a zatim britanska kolonija, posjeduje najveće zalihe nafte po glavi stanovnika i očekuje brz razvoj u skoroj budućnosti kada se zalihe počnu crpiti, što je tek na početku.