OSPORAVANI ZAKON

Južna Karolina usvojila zabranu pobačaja nakon šest tjedana trudnoće

24.05.2023 u 06:42

Bionic
Reading

Zakonodavci Južne Karoline u utorak su usvojili zabranu većine pobačaja nakon šest tjedana trudnoće, kada počinje srčana aktivnost fetusa

Osporavani zakon, za koji se očekuje da će ga potpisati republikanski guverner Henry McMaster, usvojen je uglavnom po stranačkim linijama, s značajnom iznimkom pet članica državnog senata -- tri republikanke, demokratkinja i neovisna -- koje su mu se protivile, javlja Reuters.

Prijedlog zakona koji podržavaju republikanci, a koji zabranjuje većinu pobačaja prije nego što mnoge žene saznaju da su trudne, revidirana je verzija ranije mjere koju je Vrhovni sud ove godine proglasio neustavnom. Dopušta pobačaje do 12 tjedana u slučajevima silovanja i incesta, te pruža iznimku za hitne medicinske slučajeve.

Prošle je godine Vrhovni sud SAD-a ukinuo gotovo 50 godina staro savezno pravo na pobačaj, što je navelo brojne druge države diljem juga SAD-a da uvelike ograniče pobačaje.

'Ono što danas radimo uzrokovat će ilegalne pobačaje', rekla je državna senatorica Sandy Senn, republikanka koja je bila među pet senatora koji su prošle godine uspješno blokirali još strožu zabranu. 'Kada tinejdžeri umru od ilegalnog pobačaja jer nisu znali da su trudni šest tjedana -- to je naša krivnja', rekla je.

Državni senator Shane Massey, republikanac, zagovarao je zabranu, kao mjeru kojom bi se se ograničenja pobačaja u Južnoj Karolini uskladila s drugim južnim državama. 'Južna Karolina je postala glavni grad pobačaja na jugoistoku', rekao je Massey tijekom rasprave u utorak.

Zagovornici prava na pobačaj rekli su da će ponovno pokrenuti tužbu kako bi blokirali tu mjeru. 'Vidimo se na sudu', objavio je Planned Parenthood South Atlantic na Twitteru nekoliko trenutaka nakon glasovanja u utorak.

Pobačaji su trenutno dopušteni u Južnoj Karolini tijekom prva 22 tjedna trudnoće, što je jedan od najliberalnijih zakona o pobačaju u regiji.