Johann Sattler

Izaslanstvo EU: Ukrajina unatoč agresiji provodi reforme, BiH u sedam godina slabo napreduje

21.06.2022 u 12:55

Bionic
Reading

Voditelj Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler u utorak je kritizirao vlasti u toj zemlji zbog slabog napretka prema Europskoj uniji navodeći kako istodobno Ukrajina unatoč agresiji uspijeva provoditi reforme

Europska komisija predložila je da se Ukrajini, koja se suočava s ruskom agresijom dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, o čemu će se ovoga tjedna odlučivati na Vijeću Europske unije, što javnost u BiH i na zapadnome Balkanu smatra nepravednim.

"Ukrajina počinje ispunjavati uvjete. Oni su u ratnom stanju ispunili set antikorupcijskih zakona. BiH je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uvjeti, a učinjeno je malo, Bosna i Hercegovina je članica europske obitelji i postat će članica Europske unije", rekao je Sattler u utorak u Banja Luci.

Pozitivnim je ocijenio Mostarski sporazum o održavanju izbora u tome gradu, donošenje Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, no taj je napredak ocijenio nedovoljnim za EU.

Pa ipak, po njegovim riječima, ovotjedni sastanka Vijeća EU moglo bi biti prigoda i za BiH zbog geopolitičkih promjena i ruske agresije na Ukrajinu. Slovenija je predložila da se BiH i zemljama zapadnog Balkana dodijeli isti status kandidata, a cijeli državni vrh u Zagrebu duže vremena zagovara bosanskohercegovačko približavanje Uniji.

"Dobili smo više pisama od Slovenije, Hrvatske koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao da zagovaram BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima", rekao je Sattler.

  • +21
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia/Sputnik / Autor: Alexey Kudenko