pomoć u obrani

Slovenija Ukrajini donirala 35 oklopnih vozila BVP M80A, proizvedeni su u Jugoslaviji, a imaju top, strojnicu i lansere projektila

21.06.2022 u 11:01

Bionic
Reading

Slovenija je Ukrajini donirala 35 oklopnih amfibijskih vozila BVP M80A proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, za što će u dogovoru sa SAD-om dobiti kompenzacijska sredstva za kupnju opreme za slovensku vojsku, prenose u utorak slovenski mediji

Vozila su željeznicom već upućena prema Poljskoj i Ukrajini.

Njihova je dekonzervacija trajala više tjedana, a brže slanje pomoći ukrajinskoj vojsci koja se odupire ruskoj agresiji do sada su sprječavale i logističke teškoće zbog stajališta Mađarske koja ne dopušta prijevoz oružja za obranu Ukrajine preko svog teritorija, navodi komercijalna televizijska postaja POP-TV.

Kako dodaje, dogovoru sa SAD-om Slovenija će za tu donaciju dobiti od američke vlade sredstva za kupnju oružja i opreme za slovensku vojsku, u vrijednosti većoj od one na koju je procijenjena oprema poslana Ukrajini.

Amfibijsko gusjenično vozilo BVP M80A s posadom od tri vojnika ima top kalibra 20 mm, strojnicu i lansere protutenkovskih projektila Maljutka. Ovom donacijom Slovenija je ispunila obećanje Ukrajini i pridonijela njezinoj obrani, navodi POP-TV, što je u izjavi potvrdio i ministar obrane Marjan Šarec.

  • +13
Rat u Ukrajini 21.06.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Slovenija je, po njegovim riječima, Ukrajini već prije donirala pješačko naoružanje, kacige, pancirke i drugu opremu, a od sada će se više koncentrirati na druge vidove pomoći, uključujući razminiranje i pomoć u obnovi Ukrajine nakon rata.

Kako je naglasio ministar Šarec, Slovenija ima veliko iskustvo u poslijeratnom razminiranju, na čemu je niz godina djelovala preko slovensko-američke fundacije, nakon završetka ratova u bivšoj Jugoslaviji.

To je humanitarno djelovanje jer nakon svakog rata ta područja treba razminirati kako ne bi bilo novih civilnih žrtava, rekao je Šarec, dodavši da to ne isključuje ni daljnju pomoć ukrajinskoj vojsci, makar je u Sloveniji raspoloživi “arsenal” naoružanja i opreme koje bi trebalo Ukrajini većinom “iscrpljen”.

No možemo im ponuditi obuku, vjerojatno na našem terenu ili negdje drugdje na području članica NATO-a, kazao je slovenski ministar obrane.

sravnjena sa zemljom

[FOTO] Rusi dopustili ulaz u čeličanu Azovstal, fotografije su zastrašujuće

Pogledaj galeriju