Gabriel Escobar

Izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan: Zasad nema konkretnog dogovora između Kosova i Srbije

26.08.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je u petak da je cilj njegova posjeta Beogradu i Prištini bio da se podrže napori Europske unije (EU) u dijalogu i poručio objema stranama da bez napetosti i nasilja rješavaju prijepore o registarskim tablicama i osobnim dokumentima

"Želimo da se obje strane obavežu da neće biti nasilja", naglasio je Escobar na konferenciji za medije u američkom veleposlanstvu u Beogradu.

Washington i Bruxelles nastoje zajednički spriječiti nove napetosti između Beograda i Prištine uoči 1. rujna, do kad je kosovska vlada odgodila primjenu recipročne odluke o osobnim dokumentima i registarskim oznakama.

Escobar je ovog tjedna zajedno s izaslanikom EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom posjetio prvo Prištinu pa Beograd, a novinarima je u petak rekao kako su razgovori bili teški, ali je kod obje strane "vidio volju da se nađe rješenje, volju da se izgradi povjerenje u proces".

Poslije niza susreta s prištinskim vlastima i kosovskim Srbima u utorak i srijedu, u četvrtak su održana dva kruga razgovora i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nije postignut dogovor koji bi zadovoljio i dužnosnike SAD-a i EU-a i obje strane.

Escobar je priopćio da su Sjedinjene Države vođama Kosova i Srbije poručile kako očekuju da pitanje primjene svih postojećih sporazuma bude na stolu za sljedeći sastanak u Bruxellesu, nakon što je i susret Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija 18. kolovoza u sjedištu EU-a okončan bez rješenja.

Američki dužnosnik nije optimist ni da će naredni susret donijeti rješenje, ali očekuje posvećenost obje strane postizanju dogvoora.

"Ne očekujemo da se tad postigne dogovor, ali svakako očekujemo da to bude na agendi", rekao je Escobar, ukazavši na obveze albanskih i srpskih vođa da ispune obaveze.

"Nastavit ćemo pritiskati obje strane da održe mir i stabilnost", poručio je Escobar.

Naglasio je i da se svi ranije dogovoreni sporazumi i preuzete obveze moraju primjeniti, uključujući i formiranje Zajedince srpskih općina (ZSO) na sjeveru Kosova, na čemu, po Briselskom sporazumu iz travnja 2013. godine, inzistira Beograd, a Priština to odbija provesti.

  • +8
Stoltenberg se susreo s Vučićem Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Kosovska vlada najavila da će 1. rujna početi primjenu odluke o preregistraciji kosovskih vozila sa srpskim tablicama i izdavanju srpskim državljanima ulazno-izlaznog dokumenta, kao recipročnu mjeru koju Srbija primjenjuje za građane Kosova.

Beograd granicu naziva "administraticnom linijom" ne priznajući neovisnost Kosova koje smatra svojim teritorijem, pozivajući se na Rezoluciju 1244 VS UN-a.

Primjenu odluke vlada Kosova je, na pritisak SAD-a, odgodila s 1. kolovoza na 1. rujna nakon što su se Srbi na sjeveru Kosova 31. srpnja pobunili i postavili barikade na cestama i dva prijelaza prema Srbiji.

Sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića pod pokroviteljstvom EU-a u Bruxellesu 18. kolovoza nije postigao nikakve pomake.

Prištinski mediji su, pozivajući se na neslužbene izvore tijekom posjeta dvojice dužnosnika SAD-a i EU-a Kosovu, objavili da su "Lajčak i Escobar od kosovskog vodstva zatražili da provođenje odluka o tablicama i ulazno-izlaznom dokumentu odlože na tri mjeseca", što ni jedna strana nije ni potvrdila i demantirala.

Escobar je, prema izvješću Radija Slobodna Europa (RFE), poručio građanima Srbije da su Sjedinjene Države čule njihovu zabrinutost.

"U mnogim slučajevima postoji ozbiljna zabrinutost za Srbe na Kosovu, postoji ozbiljan problem u povjerenju", rekao je Escobar, istaknuvši nadu da će sporazum o registarskim tablicama i dokumentima ipak biti postignut.