OTVORENO o AVIONIMA

'Iza zabrane prodaje F-16 Baraka stoji Lockheed Martin'

10.01.2019 u 22:50

Bionic
Reading

Propast nabave borbenih zrakoplova F-16 Barak bio je tema Otvorenog na HRT-u. Načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov pojasnio je su predstavnici Izraela u potpunosti na sebe preuzeli odgovornost za nemogućnost isporuke aviona koji su bili dogovoreni

'Vlada će vjerojatno poništiti natječaj, razgovarat ćemo i tražiti nova rješenja. Nisam u poziciji da kažemo hoćemo li ćemo tražiti povrat određenih troškova, dnevnica i slično. Nema štete jer ugovor nije potpisan, posebno ne za Hrvatsku', kazao je Šundov.

Istaknuo je da je ovo najbolje vođen proces nabave ikad u MORH-u, ali i naglasio da nije riječ o debaklu jer se ne može uvijek uspjeti.

Josip Štimac, bivši zapvjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva također smatra da za Hrvatsku nema nikakve štete i dodao je da mu je osobno žao što avioni nisu nabavljeni.

Željka Antunović, bivša ministrica obrane, smatra da se ovakvi poslovi ne obavljaju bez velikih pritisaka. Drži da su Amerikanci odlučili zaštiti svoje interese jer su procijenili da su F-16 Barak ipak dobri avioni i da bi oni tu izgubili.

'Bila bi najsretnija da je Gripenova ponuda bila pristupačnija i da smo njih nabavili', kazala je i složila se s mišljenjem novinara Denisa Kuljiša kako iza zabrane prodaje zapravo stoji lobi Lockheed Martina, proizvođača F-16.

  • +6
Izraelski avioni F-16 Barak sletjeli na Pleso Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban