nema mjesta panici

Iz riječkog Zavoda za zdravstvo umiruju; nema masovne pojave stjenica

12.10.2023 u 15:41

Bionic
Reading

U dijelu stanova jednog riječkog nebodera pojavile su se stjenice, stanari su o tome izvijestili medije, a iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo poručuju da zasad nema masovne pojave stjenica ni mjesta panici, jer problem je rješiv, a riječ je o izoliranom slučaju

Voditelj Odsjeka za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, sanitarni nadzor i uzorkovanje Mirsad Bilajac rekao je Hini da je teško utvrditi izvor infestacije, a u tijeku je kraj turističke sezone i putovanja, kada se stjenice sporadično pojavljuju.

Stjenice ne prenose zarazne bolesti, mogu izazvati alergijske reakcije

Bilajac kaže da zasad nema informacija o pojavi stjenica na drugim lokacijama.

Stjenice su zimi manje aktivne, no, stambeni prostori se griju pa mogu biti aktivne i zimi. Ne prenose zarazne bolesti, a mogu uzrokovati alergijske reakcije na mjestima uboda jer se, kao i komarci, hrane krvlju.

U tom slučaju treba se javiti liječniku, kako se stanje ne bi dalje razvijalo i radi eventualne terapije.

Bilajac navodi da stjenice ne lete, niti skaču, nego hodaju ili gmižu te se skrivaju u pukotinama, a noću izlaze i hrane se.

Ako građani nisu sigurni je li riječ o stjenicama, neka ih fotografiraju i pošalju Zavodu ili ih uhvate ljepljivim lovkama i donesu u Zavod, gdje će utvrditi je li riječ o tim insektima.

Problem je rješiv, samo u stanovima i kućama treba sustavno postupati - prostor treba dobro pregledati, nakupine jajašaca i sjenica ukloniti i prostor dobro očistiti.

Spomenuo je i parne čistače, jer su stjenice osjetljive na visoke temperature, kao i pranje odjeće i ostalih stvari na najmanje 60 stupnjeva te ponavljanje tih postupaka.

Sve pukotine nakon čišćenja treba zatvoriti, a potom pozvati ovlaštenu tvrtku koja će aplicirati sredstvo za uništavanje stjenica, kaže Bilajac dodajući kako sredstva u maloprodaji daju slabe rezultate.

Zavod u ovakvim slučajevima ima savjetodavnu ulogu i obavlja stručni nadzor nad trgovačkim društvima koja obavljaju dezinsekciju ili deratizaciju.

Gradonačelnik Marko Filipović izjavio je u četvrtak Radio Rijeci da se godišnje izdvaja 410.000 eura za provedbu dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, dva puta godišnje na području cijelog grada te dodatno u središtu grada i na tržnici. Provode se i deratizacija i dezinsekcija po prijavi.

Grad Rijeka snosi trošak provedbe tih mjera u zajedničkim dijelovima zgrade, ali ne i u privatnim stanovima, za što su zaduženi stanari.

Što se tiče stjenica, treba putem upravitelja i ovlaštenog predstavnika stanara tražiti rješenje s tvrtkama koje se bave dezinsekcijom, rekao je Filipović.

Dezinsekcija će suzbijati stjenice u petak

Iz riječke tvrtke Dezinsekcije poručuju da je suzbijanje stjenica sastavni dio usluga te tvrtke.

„Vezano za upite o mjerama poduzetim za suzbijanje stjenica u neboderu na adresi Rastočine 6, danas smo dobili narudžbu za provedbu dezinsekcije stjenica u četiri stana, koje će se provesti u petak u 9 sati“.

Dezinsekcija navodi da je broj zaprimljenih narudžbi za suzbijanje stjenica u prva tri kvartala 2023. jednak broju zahtjeva iz istog razdoblja lani.