AFERA NA ODJELU SALAMA

Iz Interspara odbrusili: Koliko šnita pršuta se smije krasti?

31.12.2015 u 14:18

Bionic
Reading

Nakon što je zadarski Općinski sud ovih dana vratio na posao Suzanu Š., djelatnicu zadarskog Interspara koja je u rujnu dobila izvanredni otkaz jer je za vrijeme radnog vremena pojela sendvič s pršutom koji nije platila, svojim priopćenjem oglasio se i trgovački lanac koji je nepravomoćnom presudom morao vratiti ogladnjelu radnicu na posao u trgovinu koja je, prema svemu sudeći, nepovratno izgubila nekoliko kuna, koliko vrijedi sendvič

Podsjetimo, trgovkinju su snimile nadzorne kamere sredinom rujna u inkriminirajućem gablecu koji se sastojao od dva lista pršuta u kruhu (što je skrušeno priznala na sudu), nakon čega je dobila otkaz jer je pojela sendvič, a pritom dovela u pitanje i zdravlje kupaca jer je nareske doticala golim rukama.

Općinski sudac Tomislav Šimić je nakon pregledavanja videozapisa ustvrdio kako trgovkinja nije dirala drugu hranu osim sendviča koji je pojela, a pobijena je i opravdanost razloga da zbog zalogaja dobije otkaz. Osim toga, sudac je utvrdio kako to nije povreda obveze iz radnog odnosa prema Zakonu o radu.

 
Interspar se pak ne miri sa sudskom odlukom te je medijima poslao pojašnjenje navedenog slučaja 'u cilju informiranosti, kao i objektivnog i cjelovitog izvještavanja hrvatske javnosti'.

Tako Spar Hrvatska navodi kako tvrtka sankcionira svaku krađu 'jer se prvenstveno radi o gubitku povjerenja prema djelatniku bez obzira na vrijednost ukradene robe', a prisnažili su to pravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda u kojoj stoji kako okolnost da se radilo o otuđenju robe male vrijednosti nije od utjecaja na prosudbu predstavlja li takvo ponašanje razlog za donošenje odluke o otkazu ugovora o radu.

U toj presudi ističe se kako poslodavac očekuje od radnika ne samo ispunjenje ugovorne obveze za obavljanje poslova iz djelokruga određenog radnog mjesta, već i čuvanje imovine poslodavca.

'Pokušaj otuđenja imovine poslodavca, čak i kada se radi o maloj vrijednosti, ima kao posljedicu gubitak povjerenja druge ugovorne strane i predstavlja povredu obveze iz radnog odnosa prema Zakonu o radu. Tako niti jedan poslodavac nije dužan trpjeti u radnom procesu radnika u kojega opravdano nema povjerenja i koji mu svojim postupcima nanosi štetu te koji bi i ubuduće mogao jednako tako postupati i kršiti svoje obveze iz ugovora o radu', stoji u presudi.

Spar Hrvatska je također naglasio kako tvrtka tijekom svoje 10-godišnje nazočnosti na hrvatskom tržištu pokazuje 'izuzetnu socijalnu osjetljivost te je svojim djelima pokazao da vodi brigu o lokalnoj zajednici, pogotovo o nemoćnima i ugroženima', dodajući kako posljednjih nekoliko godina surađuje s Caritasom u njihovom projektu pučkih kuhinja u kojem su prošle godine samo u kruhu donirali više od šest milijuna kuna.

Svoje priopćenje tvrtka je zaključila s nekoliko retoričkih pitanja koja je postavila novinaru članka kojim je javnost obaviještena o 'aferi na odjelu salama'. Tako se uprava tvrtke pita koliko pršuta djelatnik mora uzeti da bi to bilo opravdano okarakterizirano kao krađa te ima li svaki zaposlenik Interspara isto tako pravo uzeti dvije šnite pršuta kada je gladan.

Pored toga, u Intersparu se pitaju koliko puta si djelatnik može uzeti dvije šnite pršuta, jednom ili svaki dan, te bi li se promrzli djelatnik u trgovini tekstila snašao i ugrijao vestom koja stoji u izlogu.