visoke temperature

Iz Grada Zagreba objasnili zašto je došlo do pojačanog stvaranja prizemnog ozona i što je građanima činiti kada se to ponovo dogodi

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 04.07.2022 12:50
  • Objavljeno 04.07.2022 u 12:11
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U ljetnim mjesecima, u uvjetima visokih temperatura zraka i visokog UV indeksa dolazi do učestalih fotokemijskih reakcija čiji je rezultat pojačano stvaranje prizemnog ozona (O3), što utječe na porast njegovih satnih koncentracija u okolnom zraku i time na kvalitetu zraka

Tako je prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji upravlja radom državne mreže mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka na području Grada Zagreba, na mjernoj postaji Zagreb-3 zabilježeno prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon (koncentracija od 180 µg/m3) u petak 1. srpnja 2022. u trajanju od 12:00 do 14:00 sati, u subotu 2. srpnja u trajanju od 15:00 do 20:00 i u nedjelju u trajanju od 10:00 do 17:00 i od 19:00 do 20:00 sati.

Do prekoračenja praga došlo je jedino na mjernoj postaji Zagreb-3, dok su na svim ostalim mjernim postajama za trajno praćenje kvalitete zraka satne vrijednosti prizemnog ozona bile niže od 180 µg/m3.

S obzirom na trenutnu meteorološku situaciju i vremensku prognozu, u narednim danima u uvjetima pogodnim za stvaranje prizemnog ozona iz Grada Zagreba navode da su moguća nova dnevna prekoračenja u trajanju od nekoliko sati o čemu će građani biti pravovremeno obaviješteni. Navode da se u tom slučaju slijede upute tijela za javno zdravstvo Grada Zagreba i te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju prilikom pojave prekoračenja praga obavješćivanja i praga upozorenja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!