IVO JELUŠIĆ U JURIŠU NA ZAGREB

Iz Bandićeve sjene do njegove fotelje

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 25.05.2010 07:39
  • Objavljeno 24.05.2010 u 16:01
Ivo Jelušić

Ivo Jelušić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ivan Kuharić

Ivo Jelušić, iako je bio favorit za novoga šefa zagrebačkog ogranka SDP-a, na čijoj je strani i naklonost predsjednika stranke Zorana Milanovića, u prvom krugu neočekivano je dobio 10 posto manje od protukandidata Davora Bernardića

U kampanju za drugi krug krenuo je žestoko, poručivši članovima stranke da pripaze za koga glasaju da ne bi dobili mačka u vreći, aludirajući na prijašnje izbore u stranci na kojima je pobjeđivao Bandić te je tako svoga protukandidata usporedio s danas omraženim prethodnikom.

Ivo Jelušić je rođen 1960. godine u Odžaku u Bosni i Hercegovini. U Zagreb je došao 1979. godine i upisao Fakultet političkih znanosti, a prethodno se već u četvrtom razredu gimnazije učlanio u Partiju. Prvu polovicu osamdesetih proveo je djelujući u omladinskim organizacijama. U SDP se učlanio prije prvih višestranačkih izbora.

Raspad bivše države negativno se odrazio i na Jelušića, koji je izgubio posao u Sveučilišnoj konferenciji SKH te četiri godine proveo na burzi rada. Zbog toga je 1994. zajedno s dvojicom prijatelja postao suosnivač tvrtke TIM ZIP d.o.o. gdje je bio direktor do 2005. godine. Tvrtka je specijalizirana za pekarstvo, a danas zapošljava više od 60 zaposlenika i posluje u regiji.

Od 2001. do 2005. je bio zastupnik u Gradskoj skupštini i predsjednik Gradskog odbora SDP-a Zagreb. Tada je došao poziv Ivice Račana koji mu je 2005. godine ponudio da se na izborima kandidira za funkciju Bandićeva zamjenika – dogradonačelnika Grada Zagreba.

Iako Jelušić od razlaza s Bandićem pokušava napraviti distancu, neosporno je tijekom svih afera koje su potresale Zagreb posljednjih godina on bio drugi čovjek Grada i trebao je biti upoznat sa svime što se događalo. Pa tako i s famoznim WC-ima od zlata, detaljima afere Krašograd, preko sumnjivog financiranja privatnog biznisa Zdravka Mamića zvanog Dinamo, do kioska na okretištu Dubrava i Dubec za 8500 eura po kvadratu... Jelušić je bio u Gradskom poglavarstvu i dok je javnost grmjela da Bandić tamo zapošljava rodbinu i namješta poslove svojim kumovima.

Da ne spominjemo da se Jelušić nikad kao drugi čovjek Grada nije oglasio protiv danas izuzetno eksponiranog slučaja s projektom Cvjetni prolaz. U opsežnom intervjuu Globusu Jelušić je pokušao opravdati svoju dugogodišnju suradnju s Bandićem riječima da je on bio samo vlat trave ispod hrasta (Bandića).

Jelušić je tiho radio svoj dogradonačelnički posao, blisko surađujući s Milanom Bandićem, pa je tako i vođenje sjednica Gradskog poglavarstva prepuštao uglavnom njemu.

Do razlaza između dvojca Jelušić-Bandić nikad nije bilo disonantnih tonova. Gradonačelnik ga je čak i poslao u Cibonu kao svoga specijalca da sredi situaciju u tom sportskom gubitašu. Jelušić je nakon nekoliko godina u Ciboni dug još samo nagomilao, a nakon što se razišao s gradonačelnikom, 'pipa' prema Ciboni se zatvorila, pa je podnio ostavku iz moralnih razloga.

Na izborima za šefa gradske organizacije SDP-a figurira kao Milanovićev čovjek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi