SAČUVAO GRAD OD MRAKA

Ivan Mravak u rodnom Vukovaru

18.11.2010 u 18:01

Bionic
Reading

Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, koji je prije nešto manje od mjesec dana izašao iz pritvora u Remetincu, današnji je dan proveo u rodnom Vukovaru te je sudjelovao u Koloni sjećanja

Prvi Mravkov posao u HEP-u u koji je došao 1988. godine bio je upravo u Vukovaru, gdje je bio rukovoditelj tehničkih poslova Elektre. U opkoljenom gradu Mravak je bio dio skupine stručnjaka i inženjera koja je uspjela uspostaviti samostalni sustav opskrbe strujom nakon što su Srbi presjekli sve dalekovode, koristeći se snažnim agregatima kombinata Borovo. O tome je kasnije napisao knjigu 'Svjetlost Vukovara', koju je 1992. objavila Matica hrvatska, a platio HEP.

Nakon pada Vukovara, Mravak je zarobljen te je nešto više od mjesec dana proveo u srpskom logoru u Stajićevu iz kojeg je pušten zahvaljujući Crvenom križu.

Na čelu HEP-a Mravak je bio od 2004. do 2009. godine. Nakon slučaja Buljubašić, Mravak je završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je s bivšim potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom HEP oštetio za 600 milijuna kuna prodajom struje TLM-u po cijeni jeftinijoj od tržišne. Nakon niza optužbi Mravak je odlučio surađivati s USKOK-om, pa je 21. listopada, poslije pet mjeseci, pušten iz zatvora u Remetincu.