SLUČAJ TLM

Ivan Mravak priprema nagodbu s tužiteljstvom

06.02.2014 u 17:16

Bionic
Reading

Bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak priprema nagodbu s tužiteljstvom u slučaju u kojem je optužen da je prodajom jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju HEP-u nanio štetu od čak 650 milijuna kuna

Za isto je nedjelo u rujnu prošle godine optužen i bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, no tužiteljstvo je desetak dana kasnije optužnicu povuklo na doradu pa ju ponovno može podnijeti najkasnije do rujna ove godine. Zagrebački Županijski sud zbog toga nije odlučivao o zahtjevu Mravkove obrane da se ova optužnica spoji s posljednjim Sanaderovim slučajem.

'Ostavili smo otvorenu mogućnost za nagodbu, a sve će biti poznato najkasnije do 2. travnja', kazao je Hini Mravkov odvjetnik Branko Šerić, dodajući da o nagodbi razmišljaju i ostala dvojica optuženika.

Optužnica protiv bivšeg šefa HEP-a u ovom slučaju podignuta je još u siječnju 2012. a osim Mravka terete se i njegov bivši savjetnik, umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić.

Kapular je od Mravka navodno tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja od 41 tisuću kuna, a Mravak je optužen i da je u dogovoru s Jurčićem odobrio razna plaćanja preko fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.

Uoči podizanja te optužnice državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana, koji su bili pod sumnjom od početka istrage.

No, u konačnici je zbog poticanja Mravka na prodaju jeftine struje osumnjičen Sanader koji je nakon što je u veljači 2012. ispitan o ovom slučaju ustvrdio je da je riječ o 'političkom progonu' jer je struja TLM-u i Aluminiju prodavana temeljem zakonitih vladinih odluka.

'Riječ je o odlukama vlade i moje i svih prethodnih vlada, pa čak i u vrijeme socijalističke Hrvatske, da se određenim gospodarskim subjektima pomaže. Brodogradnji smo pomagali izravno iz proračuna s izravnim subvencijama, nekima smo pomagali kroz jeftiniju struju. U slučajevima TLM-a i Aluminija Mostar postoji taj politički aspekt koji se ne smije zanemariti', kazao je tada Sanader, ističući da su odluke bile utemeljene i u političkom programu kojim je dva puta dobio izbore.