čeka se milanović

Ivan Malenica predložio predsjedniku da odbije pomilovanje Perkovića i Mustača

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 26.05.2022 09:52
  • Objavljeno 26.05.2022 u 09:52
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Ministar pravosuđa Ivan Malenica Malenica predlaže Uredu predsjednika RH da odbije pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših šefova jugoslavenske, a kasnije i hrvatske tajne službe osuđenih zbog ubojstva hrvatskog emigranta u Njemačkoj, piše u četvrtak Večernji list

Uz 11 različitih podataka, ocjena i procjena osuđenika njihovi dosjei u povodu molbi za pomilovanje moraju, prema Zakonu o pomilovanju, sadržavati i obrazloženi prijedlog ministra pravosuđa, a prijedlog ministra Ivana Malenice je da predsjednik Milanović odbije molbe Perkovića i Mustača.

”Kazneno djelo za koje su osuđeni predstavlja najteže kazneno djelo koje je za posljedicu imalo smrt. Radi se o politički motiviranom i prethodno isplaniranom djelu počinjenom u inozemstvu, uz značajnu ulogu osuđenika kao visokorangiranih dužnosnika tadašnje obavještajne službe. Na opisani način osuđenici su svojim postupanjem iskazali značajnu kriminalnu volju i upornost. Osuđenici su izdržali tek kraći dio kazne na koju su osuđeni stoga primjena instituta pomilovanja, uvažavajući društvenu opasnost i štetnost počinjenog kaznenog djela, ne bi bila opravdana”, navodi se u odgovoru kako je ministar obrazložio prijedlog o odbijanju molbi.

U odgovoru se ne spominje pismo nekolicine ratnih generala koji su podržali molbe Perkovića i Mustača, ali pismo će sa svom dokumentacijom i ministrovim prijedlogom biti proslijeđeno u Ured predsjednika. Prijedlog ministra pravosuđa, kao ni ocjene i procjene sadržane u izvješću, predsjedniku države mogu pomoći u donošenju eventualne odluke o pomilovanju, ali nisu obvezujući. Predsjednik je, prema Zakonu o pomilovanju, ovlašten samostalno odlučiti hoće li prihvatiti molbu, neovisno o sadržaju izvješća i prijedlogu ministra.

Uz prijašnje 274 molbe, sada će uz 11 novih u Uredu predsjednika biti ukupno 285 molbi za pomilovanje, među kojima će sada s pet novih molbi branitelja ukupno biti 51 molba branitelja. Među tim molbama nisu i tek podnesene molbe general-pukovnika Dragana Grdića i brigadnog generala Ognjena Preosta, bivšeg ravnatelja i njegova zamjenika u VSOA-i, koji su osuđeni na dvije godine i deset mjeseci zatvora, piše novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!