svađa zbog podrške udbašima

Je li stvarno pukla ljubav između 4. gardijske i generala Gotovine: Evo što kaže šef legendarne veteranske udruge

29.04.2022 u 11:36

Bionic
Reading

'Potpisnici pisma za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača više nisu dobrodošli među veterane Četvrte gardijske brigade', objavio je predsjednik udruge koja okuplja bivše članove ove postrojbe Borislav Lapenda u četvrtak, na obilježavanju 31. godišnjice osnivanja. Za tportal je potvrdio da Ante Gotovina - ratni zapovjednik upravo Zbornog područja Split - kao ni generali Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo i Luka Džanko više neće biti pozivani na slična događanja

U četvrtak, kada su zbog ratnog stanja između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića organizirana dva dijela službene ceremonije u bivšoj vojarni Dračevac i na tvrđavi Klis, to nije bio slučaj.

'General Gotovina službeno je bio pozvan još i prije nego što se u javnosti pojavilo to pismo. Dobio je pozivnicu. Ali preko drugih osoba poručio je da mu je neugodno zbog potpisa na pismu i da je svjestan revolta koji je izazvao kod ljudi. Generali su slobodni ljudi, rade svoj posao i želimo im svu sreću ovog svijeta', rekao je Lapenda za tportal. Stav njegove udruge i dalje jest da je sramotno pismo kojim se apelira na pomilovanje dvojice bivših pripadnika Udbe, osuđenih zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića sredinom osamdesetih u Njemačkoj.

'Za svoja djela u Domovinskom ratu Perković i Mustač su nagrađeni, ali za stravičan zločin koji su kao pripadnici tajnih službi bivše države počinili prije toga oni su osuđeni i moraju odgovarati. Uostalom, tko je ikada ovako javno ustao za Mirka Norca ili pokojnog Slobodana Praljka? Nitko, njihova imena danas je gotovo pa zabranjeno spominjati. To naprosto nije pošteno prema braniteljima koji i danas robijaju. Jasno je da je u ratu bilo pogrešnih postupaka na svim stranama, ali treba uzeti u obzir to da smo se mi branili na našem kućnom pragu', smatra Lapenda.

  • +4
Borislav Lapenda na obljetnici 4. gardijske brigade Pauci Izvor: Cropix / Autor: Joško Ponoš

Udruga veterana Četvrte gardijske brigade, slavne ratne postrojbe čijih je dvije stotine pripadnika poginulo dok ih je 1600 ranjeno, danas s podružnicama broji oko tisuću i pol članova. Već po objavi pisma generala kojim se apelira na pomilovanje Perkovića i Mustača burno su reagirali u javnosti.

'Nitko nije kontaktirao s nama prije nego što je potpisao to pismo, niti smo mi kontaktirali s bilo kime prije nego što smo se ogradili od takvog postupka. Dakako da smo morali reagirati jer naša šutnja bila bi znak odobravanja. Preveliki smo da bismo dozvolili da svatko pljuje na nas', kazao nam je Lapenda. U četvrtak poslijepodne, kada su sve oči bile uprte u Plenkovića i Milanovića koji su na kliškoj tvrđavi sjedili jedan do drugoga a da se nisu ni pogledali, predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske brigade sjedio je u prvom redu, odmah do predsjednika države, i često komunicirao s njime.

Milanović i Plenković na Klisu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Ne bih to komentirao, radi se o privatnom razgovoru', kaže danas Lapenda. Na podsjećanje da su iz HDZ-a upravo Zorana Milanovića prozvali kao orkestratora generalske peticije u korist Udbinih ubojica, sugovornik tportala odbija ulaziti u daljnje komentiranje slučaja:

'Nemamo pojma tko je organizirao, tko je prvi potpisao i stoji li netko drugi iza tog pisma. Kao udrugu, to nas ne zanima, a smatramo i da je javnost jasno rekla svoj stav', zaključuje Lapenda. Upitali smo ga i kako će postupiti u slučaju da predsjednik države doista pomiluje Perkovića i Mustača: hoće li i on postati nepoželjan među veteranima?

'O tom - potom. Još uvijek nismo čuli da se predsjednik eksplicitno izjasnio o ovom slučaju. Ne odlučujemo mi o tome što će se dogoditi, niti imamo sposobnost predviđanja: da je tako, završili bismo rat u roku od dva dana', kazao je Lapenda za tportal.