BIOMEDICINSKI IZAZOVI

Ivan Đikić objasnio što moramo promijeniti da bismo se učinkovitije borili protiv virusa i bolesti

07.04.2020 u 15:19

Bionic
Reading

Povodom hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a, prof. Ivan Đikić, hrvatski liječnik i znanstvenik, trenutačno ravnatelj Instituta IBC2 na Goethe Sveučilištu u Frankfurtu, pozvan je da iznese svoj pogled na ulogu moderne znanosti u unapređivanju zdravlja

Europska investicijska banka (EIB) redovito poziva međunarodne intelektualce, umjetnike, znanstvenike da pišu o najvažnijim temama u seriji eseja pod nazivom Big ideas. Na Svjetski dan zdravlja EIB je objavio esej prof. Ivana Đikića pod naslovom 'Genomska e-volucija'.

U svom eseju Ivan Đikić analizira biomedicinske izazove koji su pred nama, posebno u vezi s bolestima poput raka i neurodegeneracije, ali i onima koje potiču od novih zaraznih bolesti poput virusa i bakterija, rijetkih bolesti i - na kraju – bolesti koje se pojavljuju u sve većem broju zbog okolišnih, socijalnih i društvenih promjena.

Esej je skup osobnih razmišljanja o povjerenju u znanost, o dugoročnim naporima koji su potrebni da bi znanost i medicina bile uspješne, o tome zašto napredak često zaostajao za očekivanjima i zašto su zajednički rad znanstvenika i globalni napori ključni za uspjeh.

Piše i o neophodnim promjenama u otkrivanju i registriranju lijekova i njihovom pravilnom korištenju kako bi se osigurao pravedan pristup napretku i liječenju širom svijeta i u svim slojevima društva.

'Izrazito sam ponosan da mogu predstavljati Hrvatsku na ovaj način. Svoj esej napisao sam i predao u studenom prošle godine. Drago mi je da teme koje sam tada naglasio imaju svoj značaj i u trenutačnoj pandemiji COVID-19 virusom', rekao Đikić.

'Postigli smo ogromni uspjeh u tehnologijama i mogućnostima vrhunskog liječenja pojedinih bolesti, no to je još uvijek nedovoljno, kao što najbolje svjedočimo danas. Jedino ozbiljnim promjenama širom svijeta koje zahtijevaju povjerenje društva i građana u znanost, te korištenjem znanstvenog napretka na pravilan i pravedan način uspjeti ćemo globalno savladati velike biomedicinske izazove u 21. stoljeću', zaključuje Đikić.

Esej je napisan na engleskom jeziku, a na internetskoj stranici EIB-a moći će se preuzeti i verzije prevedene na francuski, njemački i hrvatski jezik.