politika 'smirivanja'

Italija odbila sudjelovati u napadima na hutijevce

12.01.2024 u 13:17

Bionic
Reading

Italija je odbila sudjelovati u američkim i britanskim napadima protiv hutijevaca u Jemenu, rekao je vladin izvor u petak, objasnivši da Rim preferira politiku "smirivanja" u Crvenom moru

Izvor koji nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti pitanja, također je rekao da bi vladi bila potrebna potpora parlamenta za sudjelovanje u bilo kakvoj vojnoj akciji, zbog čega brzo odobrenje nije moguće.

Sjedinjene Države i Britanija gađale su više ciljeva u Jemenu iz zraka i s mora, dok su Nizozemska, Australija, Kanada i Bahrein pružile logističku i obavještajnu podršku, rekli su američki dužnosnici.

Noćni udari odgovor su na opetovane napade hutijevaca na brodove u Crvenom moru - jednom od najprometnijih svjetskih trgovačkih puteva.

Hutijevci, koje podupire Iran, u prosincu 2023. objavili su da će ciljati sve brodove koji idu prema Izraelu, bez obzira pod kojom su zastavom, i upozorili sve međunarodne brodarske tvrtke da ne posluju s izraelskim lukama.

"Ako Gaza ne dobije hranu i lijekove koji su joj potrebni, svi brodovi u Crvenom moru koji putuju prema izraelskim lukama, bez obzira na njihovu nacionalnost, postat će meta naših oružanih snaga", rekao je glasnogovornik skupine.

Ranije ovog tjedna, talijanski ministar obrane Guido Crosetto rekao je Reutersu da se napadi hutijevaca moraju zaustaviti bez izazivanja novog rata u regiji.

Sjedinjene Države i druge zemlje prošlog su mjeseca pokrenule operaciju Prosperity Guardian kako bi zaštitile civilna plovila u prometnom Crvenom moru.

Italija je u prosincu najavila da će poslati mornaričko plovilo u to područje nakon zahtjeva vlasnika brodova za podršku, ali nije se prijavila za misiju koju predvode SAD, a čini se da su se i drugi saveznici EU distancirali od inicijative.

Crosetto je rekao da bi Italiji bilo potrebno odobrenje parlamenta za njezino sudjelovanje u novoj međunarodnoj pomorskoj misiji, što komplicira eventualno pridruživanje.