regionalna pitanja

Izraelski premijer u prvom službenom posjetu Egiptu nakon deset godina

13.09.2021 u 14:55

Bionic
Reading

Izraelski premijer Naftali Bennett sastat će se u ponedjeljak s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem radi razgovora o izraelsko-palestinskim odnosima i bilateralnim pitanjima, što je prvi službeni posjet jednog izraelskog predsjednika vlade Egiptu nakon deset godina

Bennetta, čelnika krajnje desne stranke koji je preuzeo dužnost u lipnju, Sisi je prošli mjesec pozvao u posjet, a njih dvojica trebaju se sastati u Šarm el-Šeiku na Crvenom moru.

Očekuje se da će razgovarati o "načinima i naporima za oživljavanje mirovnog procesa" između Izraela i Palestinaca, navodi se u priopćenju ureda egipatskog predsjednika, kao i o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca doživjeli su krah 2014., a analitičari kažu da nema izgleda za njihovo oživljavanje. Bennett, nacionalist na vrhu međustranačke koalicije, protivi se palestinskoj državnosti.

Jedan od fokusa razgovora u ponedjeljak bit će situacija u Pojasu Gaze, gdje je Egipat posredovao u dogovoru o prekidu vatre nakon 11 dana sukoba u svibnju između Izraela i Hamasa, palestinske frakcije koja kontrolira enklavu, rekli su diplomatski i sigurnosni izvori.

Porast prekograničnog nasilja od kraja kolovoza ugrozio je krhko primirje. U zadnjih tjedan dana palestinski militanti tri su noći zaredom ispalili rakete na Izrael, izazvavši izraelske zračne napade.

Očekuje se da će Bennett i Sisi razgovarati i o regionalnim pitanjima, uključujući utjecaj Irana na Bliskom istoku i krizu u Libanonu, rekli su diplomati.

Egipat je prva arapska zemlja koja je 1979. potpisala mirovni sporazum s Izraelom, ali odnosi su ostali hladni, ograničeni na sigurnosnu suradnju i skromne gospodarske veze.

Posredovanje Egipta u primirju u Gazi omogućilo mu je da ponovno potvrdi svoju diplomatsku ulogu u regiji nakon što su četiri arapske države prošle godine normalizirale veze s Izraelom.

Zadnji službeni posjet izraelskog premijera Egiptu bio je kada se Benjamin Netanyahu sastao s bivšim egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u siječnju 2011. u Šarm el-Šeiku, neposredno prije arapskog proljeća u kojemu je srušen Mubarak.