korona u hrvata

Istraživanje pokazalo: Značajno porastao postotak onih koji se žele cijepiti. Otkriveno i kako je epidemija utjecala na poslove i plaće

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 25.02.2021 16:16
  • Objavljeno 25.02.2021 u 15:50
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Kontinuirano istraživanje agencije Hendal o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije Covida-19 pokazalo je da je strah građana od zaraze na istoj razini kao u siječnju

'Nakon najvišeg straha od zaraze zabilježenog u studenom te pada u prosincu zabrinutost zbog zaraze u veljači ostaje na istoj razini kao i u siječnju (od 48 posto u studenom i 43 posto u prosincu na 31 posto u siječnju i veljači).

Nakon blagog porasta zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije Covida-19 u siječnju u veljači bilježimo daljnje blago povećanje zadovoljstva.

Nakon najnižeg zadovoljstva radom Vlade i mjerodavnih službi u borbi protiv suzbijanja epidemije Covida-19 u studenom poslije siječnja bilježimo blago povećanje zadovoljstva: 2,78 u veljači naspram 2,68 u siječnju (te 2,50 u prosincu, 2,44 u studenom, 2,64 u listopadu, 2,79 u rujnu).

Raste povjerenje u cjepiva protiv Covida-19 te se sve više građana namjerava cijepiti. Značajno se povećava udio građana koji imaju povjerenja u nova cjepiva: u siječnju bilježimo 27 posto građana koji vjeruju novim cjepivima dok u veljači taj udio iznosi 39 posto.

  • +66
  • +63

Godinu dana koronavirusa u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Neven Bučević

Raste i namjera cijepljenja: u siječnju je ona iznosila 34 posto, a u veljači 43 posto.

Četrnaest posto građana koji su prije epidemije bili zaposleni navodi kako su upravo zbog epidemije izgubili posao, a svaki peti trenutno zaposleni građanin navodi kako im je uslijed epidemije smanjena plaća.

Četrnaest posto građana koji su prije epidemije bili zaposleni navodi kako su upravo zbog epidemije izgubili posao - najviše oni koji su bili zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu.

Dvadeset i sedam posto trenutno zaposlenih navodi kako im je uslijed epidemije Covida-19 smanjen obim posla, a svaki drugi radnik navodi da je radio i od kuće.

Četvrtini zaposlenih poslodavac i danas omogućuje da rade od kuće. Svaki peti zaposleni navodi kako im je zbog epidemije smanjena plaća, i to u prosjeku za 21 posto.

Čak 83 posto zaposlenih kojima je plaća smanjena navodi da im je do danas ostala smanjena.

Ipak, nekim zaposlenima plaća je uslijed epidemije i porasla, i to kod 19 posto njih. U prosjeku im je plaća narasla za 7,5 posto.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske sredinom veljače 2021.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!