UTRKA ZA GRADONAČELNIKA ZAGREBA

Istraživanje: Bandić vodi, Gradska skupština Kukuriku koaliciji

18.04.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Da su danas izbori, Milan Bandić imao bi pobjedu u prvom krugu, ali i dobru psihološku prednost pred drugi krug izbora. U drugi krug s kandidatom kukuriku koalicije Rajkom Ostojićem ušao bi sa značajnom prednošću. Ipak, drugi krug često zapravo predstavlja i 'nove' izbore, gdje oba kandidata kreću ispočetka u lov na glasove. Donosi to istraživanje Dnevnika NOVE TV koje je proveo IPSOS PULS

BANDIĆ VODI U PRVOM KRUGU

Milan Bandić bi u prvom krugu, da su danas izbori, osvojio 36,3 posto glasova. Rajko Ostojić kao kukuriku kandidat imao bi 23 posto birača uz sebe. Od ostalih kandata tu je Vladimir Ferdelji kao kandidat HSLS-a i HSS-a s osvojenih 12,3 posto glasova, a HDZ-ov kandidat, ako to bude Željko Reiner, imao bi potporu 8,1 posto birača. Branko Vukšić osvojio bi, pak, osam posto birača, a neodlučnih bi bilo 10 posto Zagrepčana. Donosi to istraživanje Dnevnika NOVE TV koje je proveo IPSOS PULS.

No rezultat može biti i drugačiji ako HDZ ima drugog kandidata – Domagoja Miloševića. Bandić bi neznatno povećao prednost na 37,3 posto, kao i Rajko Ostojić na 24,9 posto. Ferdelji bi imao 14 posto birača, a Branko Vukšić njih 7,6 posto. Domagoj Milošević osvojio bi za HDZ 5,9 posto birača ili manje od Reinera, a neodlučnih je 8,9 posto.

BANDIĆEVI BIRAČI

Milan Bandić zastupljen je među biračima do 30 godina sa 42 posto, ali i onima od 31 do 44 godine sa 40 posto potpore. Birači s osnovnom školom sa 52 posto podupiru Bandića, ali i prigradska naselja sa 47 posto potpore. Za njega su birači s prihodima do 4000 kuna sa 43 posto potpore.

Rajko Ostojić može računati na veću potporu birača iznad 60 godina s potporom od 32 posto, s višom školom podupire ga njih 32 posto. A za Ostojića glasalo bi više birača s prihodima od 5501 do 8500 kuna.

BANDIĆ I KANDIDAT HDZ-a

Milan Bandić u prvom krugu osvaja i 33 posto birača HDZ-a, ali i 14 posto birača dojučerašnje stranke SDP i partnera. No ostali birači ga podupiru sa 36 posto.

BANDIĆ BI DOBIO I DRUGI KRUG

Milan Bandić bi u drugom krugu osvojio 52 posto birača, a Rajko Ostojić njih 38 posto. Na izbore neće izaći njih 4,5 posto, a ne zna komu dati glas 5,5 posto birača. Drugi krug je zapravo utrka za gotovo 50 posto birača koji u prvom krugu nisu dali glas ni Bandiću ni Ostojiću.

BANDIĆ U DRUGOM KRUGU KUPI DESNICU, OSTOJIĆ OSTALE

Milan Bandić u drugom krugu moze računati na 77 posto birača HDZ- a. Od ostalih kandidata više glasova osvaja Rajko Ostojić i njemu bi glas dalo 44 posto birača Vladimira Ferdeljia, ali i 46 posto birača Branka Vukšića te 63 posto ostalih birača.

GRADSKU SKUPŠTINU OSVAJA KUKURIKU KOALICIJA

Koalicija SDP/HNS/HSU osvojiila bi 29,4 posto u borbi za Gradsku skupštinu, a Bandićeva lista 22,4 posto birača. Od ostalih stranaka laburisiti bi osvojili devet posto birača, a HDZ 8,6 posto birača. Dok bi nezavisna lista Tatjane Holjevac imala 6,9 posto birača, a HSLS i HSS 6,2 posto birača. Blizu praga je HSP Ante Starčevića sa 4,7 posto birača, a neodlučnih je 9,8 posto birača.

ŽIVOT U METROPOLI SE POGORŠAO – BANDIĆ DOBIVA 'TROJKU'

Nakon četiri godine 54,5 posto Zagrepčana misli da se život u metropoli pogoršao, a njih 30,9 posto misli da je stanje isto. Da je bolje misli tek 11,9 posto birača, a ne zna njih 2,9 posto.

TKO SU OPTIMISTI, A TKO PESIMISTI?

Optimisti u Zagrebu su oni s osnovnom školom i to njih 17 posto, te s primanjima do 4000 kuna. Pesimisti su, pak, stariji od 60 godina i to njih 61 posto, a s prihodima od 4001 do 5500 kuna njih 71 posto.

BANDIćU 'TROJKA'

Milan Bandić školskim rječnikom od svojih sugrađana, pak, dobiva ocjenu 3,1 ili 'trojku'. Bolje prolazi kod birača s onovnom školom gdje dobiva i 'četvorku' ili 3,7. Lošije prolazi kod fakultetski obrazovanih birača gdje dobiva 2,7, ali i birača s prihodima većima od 8500 kuna gdje ima ocijenu 2,9.