POLICIJA KRIVI HAJDUK, A KLUB POLICIJU

Istraga u tijeku: Tko je osim huligana kriv za nerede na Poljudu?

13.03.2017 u 22:17

  • +6

Maskirani huligan utrčao na teren tijekom utakmice Hajduk - Rijeka

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Bionic
Reading

Dok 22-godišnji huligan koji je tijekom subotnje utakmice Hajduk-Rijeka na Poljudu uletio na teren i šipkom krenuo na suca guli 15-dnevni pritvor, u još većim problemima mogao bi se naći Hajduk kao organizator utakmice. Splitska policija potvrdila nam je da je u tijeku postupak utvrđivanja odgovornosti organizatora za nerede u subotnjoj utakmici, a o kazni koja će stići na adresu Hajduka u srijedu će raspravljati i HNS

Prekršajni sudac huliganu je odredio 15-dnevni pritvor nakon što je poslije kriminalističke obrade ustanovljeno da ga se tereti za ukupno četiri prekršaja, i to prema Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima za ukupno tri prekršaja: zbog upada na teren, maskiranja i šipke koju je uzeo od vatrogasaca, a koja je okarakterizirana kao predmet pogodan za napad.

Četvrti je prekršaj iz domene narušavanja javnog reda i mira zbog zatrčavanja prema službenim osobama, što se karakterizira kao drsko ponašanje.

Huligan, prema navedenom zakonu, može dobiti novčanu kaznu u maksimalnom iznosu od 50 tisuća kuna, zatvorsku kaznu do 60 dana, ali i disciplinsku kaznu.

Hajduk - Rijeka, utrčavanje huligana i njegovo uhićenje Autor: YouTube

A disciplinska kazna, moguće jedna od najstrožih, prijeti i Hajduku. U srijedu će disciplinski suci odlučiti o sankcijama za organizatora koje mogu biti novčane pa do zabrane igranja pred navijačima ili pak igranja izvan matičnog grada.

O propustima organizatora odlučit će i splitska policija. Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić potvrdila je za tportal kako je u tijeku postupak utvrđivanja odgovornosti organizatora utakmice.

S druge strane, iz Hajduka priznaju da je možda došlo do sigurnosnog propusta njihovih zaštitara, ali indirektno prozivaju policiju.

'Za sigurnost na stadionu zadužene su zaštitarske tvrtke i policija. Naravno da imamo slobodu izbora u tome koju ćemo tvrtku angažirati, stoga ne bježimo od odgovornosti, a sigurni smo da će policija preispitati i svoje djelovanje', kazali su u priopćenju. I iz HNS-a su oštro osudili nerede.

A da je policija zapravo nadređena privatnim zaštitarima, naglašeno je i u Zakonu o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima. U članku 8. stoji: 'Ako sportsko natjecanje osiguravaju i pripadnici policije, najviše rangirana osoba u hijerarhiji zapovijedanja mora biti iz reda policije, a pripadnici redarske službe dužni su postupati po zapovijedi policije.'

Hajduk ukupno ima angažirane tri zaštitarske tvrtke: AKD Zaštitu, Protektor Rakelu i Pit Bull. Kako doznajemo, na tartan stazi uz teren bili su redati tvrtke Protektor Rakela. Ok je ta tvrtka i tvrtka Pit Bull bila zadužena i za pregleda navijača na dijelu sjeverne tribine s koje su bacane baklje u 66 minuti utakmice.