U GRADU ZAGREBU

Istospolni parovi nemaju pravo na Svadbeni marš

27.10.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Zašto se životna partnerstva registriraju isključivo u kasnim noćnim satima i zašto je kao glazbena podloga tom činu Elton John pogodan, a Felix Mendelssohn upitan, novinari crol.hr-a pokušali su doznati od Asje Ettinger, voditeljice Sektora za građanska stanja Grada Zagreba. Tako su došli do 'saznanja' kako je 'Svadbeni marš' Felixa Mendelssohna 'baš obilježje braka, a ne životnog partnerstva'

U razgovoru za portal Crol.hr Ettinger je potvrdila kako su termini za sklapanje životnih partnerstava doista bili 'pod okriljem mraka', ali 'isključivo na zahtjev partnera'.

'U početku su registracije životnih partnerstava doista bile gotovo isključivo u kasnijim večernjim satima jer su to tako tražili parovi. Svi su tražili strogu privatnost i shvatili smo kako to žele sakriti zbog zaštite te privatnosti, a ne samo zbog mogućnosti da ih vrebaju novinari, nego i građani, pa da ne bi imali neugodnosti. No sad već ima i dosta zahtijeva za termine oko 16, 17 sati. U svakom slučaju, uvijek poštujemo želje partnera', kaže Ettinger.

Iz Ministarstva uprave poručili su kako, sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, krajnju odluku o danu i vremenu registracije donosi matičar i to na prijedlog parova koji namjeravaju sklopiti životno partnerstvo.

Što se tiče glazbe, zakonom nije propisano da tijekom čina sklapanja životnog partnerstva svira glazbena podloga, stoga svaki matični ured odlučuje o tome samostalno, pojašnjavaju iz Ministarstva uprave.

'Glazbu u načelu biraju sami partneri i najčešće ne žele nikakvu glazbu, a ima situacija i kad mladenci žele svoju odabranu glazbu. A zašto smo izabrali baš Eltona Johna? Iako zakonski nije propisana glazba, htjeli smo da registracija životnih partnera ima tu notu svečanosti, da se čuje glazba, ali opet da ne odvlači pažnju, da ne bi ljudi počeli previše cupkati i slično. Dugo smo se premišljali i naposljetku se odlučili za Eltona Johna, nema neki poseban razlog. U svakom slučaju, partneri mogu donijeti i neku svoju glazbu, pa ako je u skladu s prigodom, pustit ćemo', kaže Asja Ettinger iz Sektora za građanska stanja Grada Zagreba.

Na pitanje novinara Crol.hr-a jesu li ikome pustili najizvođeniju skladbu za takve prigode, 'Svadbeni marš' Felixa Mendelssohna?

'Zasad nitko nije tražio tu skladbu, uostalom to je karakteristično baš za brak, pušta se i u crkvi, baš je obilježje braka, a ne životnog partnerstva', odgovorila je Ettinger.

Više o temi pročitajte ovdje