ŠUKEROV ODGOVOR ROHATINSKOM

'Istina je, zakasnili smo s reformama!'

13.04.2010 u 14:37

Bionic
Reading

Nakon što je jučer guverner HNB-a Željko Rohatinski poručio da HNB neće dalje smanjivati obveznu pričuvu jer ne vidi mogućnosti da se nešto bitno promijeni i postigne u hrvatskom poduzetništvu, stigao je i komentar ministra financija Ivana Šukera. Novog sukoba između Vlade i HNB-a, uvjeren je Šuker, nema

Šuker: Istina je da smo s nekim reformama zakasnili

Ministar Šuker komentirao je istup guvernera Rohatinskog i nakon dašanjeg potpisivanja novog zajma sa Svjetskom bankom od 26 milijuna eura.

'On je govorio oko strukturnih reformi, a nitko ne može reći da su reforme provedene kada nisu. Svjesni smo da smo morali provesti neke reforme prije, a sada je pitanje možemo li ih uopće provesti', rekao je Šuker dodajući kako je bio šokiran krivom interpretacijom govora guvernera u medijima. (L.F)

Upitan kako komentira izjavu Rohatinskog da HNB više neće otpuštati sredstva, ministar financija Ivan Šuker novinarima je rekao: 'Ovaj put nije preneseno točno što je kolega Rohatinski rekao. On je prije toga rekao da ovaj model B šteka i usporava, dakle u kontekstu toga može doći do toga. Međutim, ne valja ponovno izmišljati sukobe. Suradnja između kolege Rohatinskog i nas u Vladi je odlična. Ako bude potrebe, sigurno ćemo razgovarati. Ne treba plašiti hrvatske poduzetnike. Neće kolega Rohatinski stopirati nijedan projekat Vlade.'

Šuker je takvu izjavu dao nakon još jedne sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, na kojoj je upravo Ministarstvo financija predstavilo antikorupcijske mjere koje je provelo u svom resoru. Najzanimljivija je svakako bila najava izmjena Zakona o sudskom registru. Naime, Šuker se nada da će se taj zakon izmijeniti do kraja godine, a sve kako pravne i fizičke osobe ne bi mogle osnivati nove tvrtke i na taj način izbjegavati plaćanje dugova.

'Mi moramo naći model da se spriječi otvaranje bezbroj tvrtki, da netko ne plati porez državi, ne plati nekome radove ili uslugu i da otvori neko drugo poduzeće. Mi ćemo morati naći model kako ćemo to riješiti. Ako ne bude nikako, Ministarstvo financija će to riješiti preko OIB-a ili na neki drugi način. Naprosto, to je nešto što se ne smije dozvoliti u Hrvatskoj. Na taj način ćemo riješiti velik problem međusobne nelikvidnosti fizičkih i pravnih osoba u Hrvatskoj', poručio je Šuker, tražeći da ubuduće za upisivanje u sudski registar bude obavezna potvrda o plaćenim dugovima.