kuće za odmor

Istarski gradovi dižu porez na vikendice, evo koliko će više trebati plaćati

26.05.2023 u 09:55

Bionic
Reading

Najnovija porezna reforma omogućava povećanje poreza na kuće za odmor, odnosno vikendice za nekomercijalni smještaj, i to do maksimalnih pet eura po kvadratu godišnje, piše u petak Jutarnji list, navodeći da mnogi istarski gradovi dižu porez na kuće za odmor

Tim bi iznosom općine i gradovi mogli nadoknaditi manjak svojih prihoda koji će nastati nakon ukidanja prireza. Dosad je taj porez u Istri, koja ima tisuće kuća za odmor, iznosio maksimalnih 15 kuna po kvadratu godišnje.

Prema izračunu, za vikendicu ili apartman od 80 kvadrata dosad se plaćalo 1200 kuna, odnosno 160 eura godišnje, a sada će taj račun iznositi, ako općine i gradovi odluče maksimalno podići iznos za tu kvadraturu, 400 eura.

Mnogi su istarski načelnici općina i gradova, gdje se nalazi velik broj vikendica i apartmana, pozdravili tu odluku, posebno gradonačelnici iz redova IDS-a.

- Mi smo odavno tražili da se taj iznos poveća jer se nije povećavao već 20 godina. Na razini cijele Istre taj je iznos 15 kuna po kvadratu. To je jako malo. Zato smo tražili da se poveća, ako ni zbog čega drugog, onda zbog inflacije i njezinih učinaka. Radi se prije svega o vikendicama koje su u vlasništvu stranaca. Samo na našem području ih je oko dvije tisuća - ističe IDS-ov gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga smatra da se i iznos od maksimalnih pet eura po kvadratu treba dignuti, piše novinarka Jutarnjeg lista Barbara Ban.

HIT MEĐU TURISTIMA

Ovo je 10 najljepših hrvatskih plaža na kojima svi žele uživati

Pogledaj galeriju