VELIKE RAZLIKE

Kupujete nekretninu? Evo koliki su dodatni troškovi u Hrvatskoj, a koliki u drugim zemljama

12.05.2023 u 06:26

Bionic
Reading

Ako kupujete nekretninu, morate biti svjesni toga da pored njezine cijene postoje dodatni izdaci koji osjetno poskupljuju transakciju. Ukupni troškovi kupnje u Hrvatskoj kreću se od šest od devet posto vrijednosti nekretnine. Provjerili smo što sve treba podmiriti povrh plaćanja dogovorene cijene i usporedili ukupne troškove u Hrvatskoj s onima u drugim europskim zemljama

Uz ugovorenu kupoprodajnu cijenu, kupac mora platiti porez na promet i podmiriti troškove popratnih usluga, među kojima su najvažnije stavke posrednička provizija i odvjetnička naknada.

Porez na promet

Porez na promet nekretnina u Hrvatskoj iznosi tri posto i plaća ga kupac, bez obzira na to radi li se o hrvatskom ili stranom državljaninu. Kupac ne mora prijavljivati kupnju nekretnine poreznom uredu, nego to radi javni bilježnik nakon ovjere kupoprodajnog ugovora.

Porez se obračunava po stopi od tri posto na poreznu osnovicu koju čini tržišna vrijednost nekretnine. Pritom vrijednost nekretnine određuje Porezna uprava prema svojoj procjeni, neovisno o cijeni navedenoj u kupoprodajnom ugovoru.

Nekretnine koje prodaje tvrtka u sustavu PDV-a oporezuju se PDV-om. U tom slučaju ne plaća se porez na promet nekretnina od tri posto jer je u kupoprodajnu cijenu uključen PDV u visini od 25 posto.

Posrednička naknada

Agencija za nekretnine, koja sudjeluje kao posrednik u prodaji, za svoje usluge naplaćuje proviziju u postotku od kupoprodajne cijene. Prema cjeniku, najviša ukupna provizija za kupca i prodavatelja iznosi šest posto, a najniža četiri posto od kupoprodajne cijene.

Provizija koju plaća kupac kreće se od dva do tri posto kupoprodajne cijene plus PDV. Naplaćuje se ako je kupac ugovorio posredovanje s agencijom ili ako je posrednik kojeg je angažirao prodavatelj dobio od kupca pisani ili usmeni nalog za potražnjom nekretnine.

Naplata provizije slijedi nakon izvršenja ugovora o kupoprodaji.

Odvjetnička naknada

Odvjetnička usluga uključuje angažman odvjetnika koji provjerava vlasništvo, legalnost, piše predugovor i ugovor o kupoprodaji te podnosi zahtjev za promjenu vlasništva. Naknada obično iznosi jedan posto od kupoprodajne cijene plus PDV. Polovina odvjetničke naknade plaća se unaprijed, poslije izrade predugovora, a ostatak prilikom podnošenja zahtjeva za prijenos prava vlasništva.

Troškovi javnog bilježnika i sudske pristojbe

Manje stavke su troškovi javnog bilježnika i sudske pristojbe. Prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, javnom bilježniku plaća se trošak ovjere potpisa, a u pravilu pada na teret prodavatelja. Ako je nekretnina kupljena na kredit, potrebno je solemnizirati ugovor kod javnog bilježnika. Cijena solemnizacije ovisi o visini odobrenog kredita, a snosi ga isključivo kupac. Na kraju kupac treba podmiriti troškove sudskih pristojbi za predbilježbu i uknjižbu prava vlasništva.

Troškovi kupnje u europskim zemljama od 1,2 do 14 posto

Troškovi kupnje nekretnine u europskim zemljama znatno se razlikuju. Prema podacima portala Global Property Guide, Hrvatska je s troškovima od devet posto na sredini ljestvice od 42 promatrane zemlje. Približno iste troškove imaju Irska i Finska.

Najveći trošak imaju kupci nekretnina u Belgiji, u kojoj se ukupni izdaci za kupca penju do 14 posto. Najveća stavka prilikom kupnje nekretnina u Belgiji je porez na uknjižbu te iznosi 12,5 posto od kupoprodajne cijene.

Najniži troškovi kupnje su u Danskoj, a iznose maksimalno 1,2 posto vrijednosti nekretnine. Sastoje se od odvjetničke naknade od 0,1 do 0,5 posto kupoprodajne cijene plus PDV te naknade za uknjižbu od 188 eura plus 0,6 posto vrijednosti nekretnine. U Danskoj nema poreza na promet, a posredničku proviziju plaća isključivo prodavatelj.

U zemljama iz bližeg okruženja najniži troškovi kupnje su u Sloveniji i kreću se do tri posto vrijednosti nekretnine. Najveće stavke su porez na promet i agencijska naknada. Maksimalna agencijska naknada u Sloveniji iznosi četiri posto plus PDV, a uobičajena je praksa da kupac i prodavatelj ravnomjerno podijele račun.

U Njemačkoj se troškovi kupnje kreću od sedam do 13 posto, a najveća stavka je prorez na promet te iznosi od 3,5 posto do 6,5 posto kupoprodajne cijene.