PONOS MEDITERANA

Istarske masline nisu bez vraga obožavali još stari Rimljani

01.04.2017 u 09:51

Bionic
Reading

Maslina je bez sumnje poljoprivredni hit hrvatskog turizma. Pionirski je ta priča krenula na Braču, u Škripu, a s vremenom su manje ili više umješno upakirani projekti nicali i na drugim dijelovima obale. Primjerice, na Ugljanu s uljarom suvenirnicom, a za 2018. najavljuje se Muzej u Jezerima, na Murteru. Istra je u maslinarstvu uvijek bila korak naprijed, a od Uskrsa će ta regija napraviti iskorak u onome što bismo mogli zvati olio turizmom jer se priprema otvaranje Museum Olei Histriae - Kuće istarskog maslinova ulja, o čemu smo razgovarali s inicijatoricom Lorenom Boljunčić

U Puli, u dijelu derutnih prostorija bivše trikotaže Arena ovih dana teku zadnje pripreme za otvaranje Museum Olei Histriae - Kuće istarskog maslinova ulja, iza kojeg stoji istarska poduzetnica Lorena Boljunčić, vlasnica tvrtke Idea Istra. Kuća istarskog maslinova ulja bit će smještena u prostoru od gotovo 500 kvadratnih metara, a nudit će mogućnost degustacije ulja, a u prodajnom dijelu moći će se kupiti najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja iz cijele Istre, ali i druge istarske delicije poput predmeta od maslinova drva, rakija, tartufa.

'Prije nekoliko godina više sam se počela baviti malim maslinikom koji imamo u obitelji, a zatim su tu u priču dublje povukli veliki uspjesi naših maslinara. Kako puno putujem, vidjela sam da se oko lokalnih proizvoda mogu stvoriti odlične priče. Tako sam počela razrađivati ideju o muzeju istarskog maslinova ulja, stavljati brojke na papir i shvatila da bi to mogao biti odličan inovativan projekt koji se oslanja na suvremenost i tradiciju', kaže Lorena Boljunčić dodajući kako vrijednost projekta iznosi dva milijuna kuna.

'Jako smo ponosni na to da smo jedan zapušteni objekt industrijske arhitekture revitalizirali i time ga spasili od daljnjeg propadanja. Nakon detaljne razrade projekta, u rujnu prošle godine, započeli su radovi i u travnju ćemo ugostiti prve posjetitelje', kaže Lorena, koja ovaj spoj poljoprivrede i kulture opisuje kroz niz povijesnih i aktualnih zanimljivosti.

Malo koja biljka je toliko vezana za mediteransku i europsku civilizaciju kao zimzelena olea. U antici zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Herkul je imao toljagu od maslinova drva, a Odisej je maslinovim kolcem oslijepio Kiklopa. Maslina je simbol odanosti i vjernosti pa je Odisejev i Penelopin bračni krevet bio od panja masline. Homer je maslinovo ulje zvao tekućim zlatom, a Hipokrat ga je prepisivao za više od 60 raznih bolesti. Pobjednicima na Olimpijskim igrama na glave su stavljali maslinove vijence, a za nagradu su dobivali amfore s maslinovim uljem koje je bilo skupocjeno. Njome je opčinjena i judeokršćanska kultura. Mojsije je oslobađao ratovanja muškarce koji su uzgajali masline. Golubica koja se nakon potopa vratila na Noinu arku u kljunu je nosila maslinovu grančicu kao simbol pomirenja Boga i ljudi.

Kad je Istra posrijedi, masline iz tog kraja na glasu su još od rimskih vremena. Marko Valerije Marcijal (40. - 103.) najznačajniji rimski pisac epigrama, rodom iz Španjolske, ostavio je jedan od najvećih komplimenata istarskom ulju. Veličajući svoju Cordobu zapisao je: 'Cordobo, koja si rodnija od uljevitoga Venafra, savršena koliko i ulje iz Istre.'

O sadašnjem ugledu pak najbolje govori podatak da je nedavno jedini svjetski vodič za ekstra djevičanska maslinova ulja, ugledni Flos Olei, proglasio Istru najboljom svjetskom maslinarskom regijom ove godine. Taj je vodič u izdanju za ovu godinu među 500 najboljih maslinara iz 59 zemalja svijeta uvrstio čak 50 istarskih maslinara koji su brojnošću pretekli talijansku regiju Toscanu.

'Maslinarstvo je naša tradicija, a s druge strane ekstra djevičansko maslinovo ulje izrazito je suvremen proizvod zbog svojih zdravstvenih karakteristika. U Istri se puno pažnje posvećuje suvremenim znanstvenim spoznajama o načinu uzgoja i preradi ekstra djevičanskog maslinova ulja. Naš maslinari danas stvaraju vrhunska ulja i bez tog segmenta suvremenosti ova priča ne bi bila toliko zanimljiva', kaže Lorena pojašnjavajući u čemu je posebnost njezina koncepta.

'Postoji puno načina kako prezentirati povijest i sadašnjost maslinarstva i maslinovog ulja. Često su to izložbe starih strojeva i predmeta vezanih za maslinarstvo. Mi smo priču o povijesti istarskog maslinarstva odlučili ispričati na suvremen način, ali reći nešto i o suvremenom načinu prerade, sastavu ulja, utjecaju na zdravlje, o kemijskoj i senzorskoj analizi i slično. Također, sve naše posjetitelje očekuje i degustacija istarskog ulja uz edukaciju pravilnog kušanja. U tom je smislu to i kulturološka i gastro priča', govori Lorena dodajući da Museum Oleum Histriae nije klasičan muzej.

'Mi smo naglasak stavili na priču, informacije – govorimo o rimskim nalazištima mlinova i tijeskova, za što se ulje koristilo, u čemu prevozilo. Zatim, što se događalo s maslinarstvom u srednjem vijeku, kako je povijest Istre utjecala i na razvoj ili pad maslinarstva. Od izložbenih predmeta pokazujemo rimske amfore u kojima se čuvalo i prevozilo ulje te neke druge replike rimskih predmeta. Zahvaljujući Etnografskom muzeju Istre imamo i pravo korito te objašnjavamo starinski način prerade gaženja maslina u koritu, što je to pjat za uje, što su to športe…', kaže Lorena napominjući da je velika pomoć došla od stručnjaka s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

'Oni su nam pomogli da na ispravan i točan način popularnim jezikom objasnimo čemu služe kemijska i senzorska analiza, što su to slobodne masne kiseline i peroksidni broj, kako dolazi do kvarenja ulja, što svaki kušač mora znati kad kupuje ulje. Danas, za razliku od prije 20-ak godina, puno se promijenilo u preradi ulja, masline se više ne beru u svojoj punoj zrelosti nego na početku zriobe', objašnjava Lorena napominjući da će muzej koristiti i multimedijalnu prezentaciju, a posebno je veseli to što su pripremajući postav našli i sačuvali od zaborava filmić o tradicionalnom obrađivanju maslina i pravljenju ulja koji je snimljen 1980., a bit će prikazan u sklopu izložbe. Suvremeni način branja i prerade snimljen je također pa će biti zanimljivo vidjeti ogromnu promjenu u preradi maslinova ulja iako se radi o samo 30-ak godina razlike.

Muzej, međutim, ima i gospodarsku računicu, prije svega tu da će privući puno stranih i domaćih gostiju.

'Radit ćemo cijele godine i time dati dodatan sadržaj gradu Puli i cijeloj Istri. Već sada u fazi pripreme imamo zaposlene četiri osobe i tijekom visoke sezone sigurno će biti potrebe za još toliko djelatnika', kaže Lorena.