POKAJAO SE

Ispitan dječak koji je u Beogradu počinio masovno ubojstvo

18.07.2023 u 16:52

Bionic
Reading

K. K. (13) koji je 3. svbinja u beogradskoj Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' ubio devet učenika i radnika osiguranja, dao je u utorak izjavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Dječak se pokajao te izjavio da je oružje kojim je počinio ubojstvo bilo osigurano i da mu prvi kontakt s vatrenim oružjem nije omogućio njegov otac, kako se ranije spekuliralo u medijima. Izjavila je to očeva odvjetnica Irina Borović, javlja Nova.rs

Dječak se ispituje u svojstvu svjedoka u postupku koji se vodi protiv njegovog oca, V. K., kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Otac se u pritvoru nalazi od 3. svibnja, dana kad je K.K. počinio masovno ubojstvo u beogradskoj školi.

Očeva odvjetnica Irina Borović je dodala da je dječak prilikom saslušanja izrazio kajanje zbog onoga što je činio. 'Danas je saslušan maloljetnik povodom čijeg čina, tragičnog i strašnog, se vodi ovaj kazneni postupak protiv okrivljenog V. K..

Detaljno su ispitane sve okolnosti koje mogu biti važne za otkrivanje razloga zbog kojih je sve ovo učinio. Ono što mogu kazati jest da je potvrdio ono što je otac objasnio u pogledu načina na koje je oružje čuvano i skladišteno, dakle bilo je apsolutno sigurno. Detalje kako je on do oružja došao ne bih mogla reći', rekla je Borović, prenosi Nova.rs.

Punomoćnica oštećenih Zora Dobričanin rekla je danas da je dogovoreno da se proces odvija u sudnici, kako se ne bi remetio postupak. 'Mi smo se dogovorili da se ovaj proces odvija u sudnici i to je ono što je interes ovog postupka, da ni na koji način, bilo kakvim iznošenjem, bilo tko remeti ovaj postupak. Jedino što možemo kazati je da danas jest ispitan svjedok maloljetni dječak', izjavila je Dobričanin.

Dječak, koji u vrijeme spomenutih radnji nije imao navršenih 14 godina stoga kao takav nije kazneno odgovoran, izjavu je dao u svojstvu svjedoka u prisustvu zakonskog zastupnika, svoje majke, poručilo je Više javno tužiteljstvo. On je ispitan putem video konferencijske veze uspostavljene između zdravstvene ustanove u kojoj se nalazi na opservaciji i Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, prenosi Nova.rs.

U tužiteljstvu, nalazili su se postupajući javni tužitelj Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, opunomoćenici oštećenih i branitelj okrivljenog V. K. Sva pitanja prisutnih upućena sinu osumnjičenog, postavljena su preko postupajućeg javnog tužitelja.

  • +9
Pucnjava u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: A.M./ATA Images /PIXSELL

Kako portal Nova.rs podsjeća, Više javno tužiteljstvo u Beogradu vodi istragu protiv V. K. zbog sumnje da je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i streljivom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, usprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Također, V. K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32, stav 1, Zakona o oružju i streljivu i suprotno članu 2, stav 1, Pravilnika o prostorno tehničkim uvjetima za sigurno smještanje oružja i streljiva, jer nije osigurao uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja i streljiva tako da ono ne može doći u posjed neovlaštenih osoba, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je, uslijed ovakvog njegovog postupanja, 3. svibnja 2023. godine njegov sin uspio doći u posjed pištolja marke 'CZ Shadow', kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V.K. posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno osiguranom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dječak je oružje i streljivo ponio sa sobom u OŠ 'Vladimir Ribnikar' u Beogradu, gdje je ispalio veliki broj hitaca i ubio radnika osiguranja i devetoro učenika, a ranio petoro učenika i nastavnicu škole, piše Nova.rs.