ZAPOČELI PREGOVORE

Island želi u Europsku uniju

27.07.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Island je u utorak u Bruxellesu na međuvladinoj konferenciji na ministarskoj razini započeo pristupne pregovore s Europskom unijom, a prva pregovaračka poglavlja mogao bi otvoriti u proljeće sljedeće godine

'Što želimo od Europske unije? Želimo sjediti za stolom za kojim se donose odluke koje se tiču i naše budućnosti', rekao je islandski ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson na konferenciji za novinare.

Island kao članica Europskog ekonomskog prostora i Schengenskog prostora već ispunjava oko dvije trećine europskog zakonodavstva, stoga bi put te zemlje prema članstvu trebao biti puno lakši nego što je slučaj s ostalim kandidatima.

Međutim, tijekom pregovora trebat će postići rješenje u, za Islanđane, vrlo osjetljivom pitanju ribolova i poljoprivrede. Island će također morati naći rješenje u bilateralnim pregovorima s Nizozemskom i Velikom Britanijom oko obeštećenja njihovih štediša koji su svoje štedne uloge izgubili u islandskoj banci Icesave, što je također vrlo težak ispit za tu malu otočnu zemlju sa 300.000 stanovnika.

Međuvladinom konferencijom označen je početak procesa, ali pregovori po pojedinim pregovaračkim poglavljima, počet će tek nakon što se obavi proces screeninga, analitička usporedba zakonodavstva kandidatske zemlje i europske pravne stečevine. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je da će screening s Islandom započeti u studenom te da očekuje da bude dovršen do ljeta sljedeće godine.

Ne isključuje se mogućnost da neka poglavlja budu otvorena i prije dovršetka cijelog procesa screeninga. To znači da će Island započeti otvarati prva pregovaračka poglavlja kada bi Hrvatska već trebala imati potpisan ugovor o pristupanju.

Ni islandski ministar vanjskih poslova Skarphedinsson ni predstavnici EU-a, belgijski šef diplomacije Steven Vanackere i povjerenik za proširenje Fuele nisu htjeli dati vremenski okvir kada bi Island mogao postati članica.

Screening bi trebao pokazati da je Island u većem broju poglavlja već usklađen s EU-om, ali se već sada zna nekoliko područja u kojima će morati voditi teški pregovori. To su prije svega ribarstvo, poljoprivreda, sloboda kretanja kapitala, financijske usluge. Europsku uniju naročito zabrinjava niska potpora javnosti na Islandu članstvu u EU-u. Jedno od teških pitanja bit će i izlov kitova, što je u EU-u zabranjeno, a Island protivi toj zabrani.

'Za tango je potrebno dvoje, ako toga nema onda nema ni plesa'
, rekao je Vanackere, koji je predsjedavao sastankom. U lipnju je 60 posto Islanđana bilo protiv članstva, a u studenom prošle godine 54 posto.

Zabrinutost zbog niske potpore islandske javnosti izrazio je i povjerenik Fuele, koji je obećao pomoći islandskoj vladi da narodu objasni prednosti Europske unije.

Skarphedinsson je rekao da Island nije izolirani slučaj, da u krizama uvijek pada potpora kao što je bilo slučaj kada su Islanđani na referendumu odbacili sporazum o obeštećenju britanskih i nizozemskih štediša, 'jer su smatrali da je EU stala na stranu Velike Britanije i Nizozemske'. Skarphedinsson je dodao da je u Hrvatskoj potpora za članstvo bila 80 posto, a onda je u proljeće ove godine pala na 26, dok je sada negdje na 34 posto.

'Siguran sam da neće biti teško uvjeriti islandski narod u pozitivne strane EU-a ako na zadovoljavajući način riješimo najteža pitanja poput ribolova', rekao je ministar Skarphedinsson.

Vanackere je rekao da otvaranje pregovora s Islandom pokazuje da u EU-u 'nema umora od proširenja' te da ovaj događaj daje pozitivan poticaj cijelom procesu proširenja.

Ministar Skarphedinsson je rekao da Island 'kasni deset godina s podnošenjem zahtjeva za članstvo'.

'Potpuno sam uvjeren, da smo kojom srećom bili članica Europske unije ili barem monetarne unije prije pet, šest godina, ne bismo imali 2008. dramatičnu financijsku krizu s kolapsom banaka', rekao je šef islandske diplomacije.

On je istaknuo da Island pripada Europi, europskoj kulturi i da njegova zemlja ima što ponuditi Europskoj uniji. "Imamo iskustva u raznim područjima koja mogu biti korisna i za Europu, poput ribarstva i korištenja obnovljive energije", rekao je, dodajući da je Island uspio postići održivo ribarstvo što Europskoj uniji ne uspijeva.

Island je podnio zahtjev za članstvom u EU-u u srpnju prošle godine, a Europska komisija je objavila mišljenje o toj kandidaturi u veljači ove godine.

Island godinama nije bio sklon članstvu u Europskoj uniji sve dok nije teško pogođen financijskom krizom 2008. I tada su zapravo počeli tražiti zaštitu u okviru euro-zone više nego unutar EU-a. Kada im je odgovoreno da ne mogu biti članica eurozone, a da istodobno ne budu članica Unije