NAKON BREMENA I HAMBURGA

Islam postaje službena religija u Donjoj Saskoj

01.10.2013 u 16:54

Bionic
Reading

Nakon Bremena i Hamburga, Donja Saska će biti treća njemačka pokrajina koja je priznala islam kao službenu religiju

Premijer savezne njemačke pokrajine Stephan Weil potpisao je s predstavnicima islamskih organizacija sporazum o početku pregovora o priznavanju islama kao službene religije u toj pokrajini, javio je dopisnik Anadolu Agency.

Nakon Bremena i Hamburga, Donja Saska će biti treća njemačka pokrajina koja je priznala islam kao službenu religiju.

Sporazum s premijerom Weilom su potpisali predsjednik Turske islamske zajednice (DITIB) Donje Saske i Bremena Yilmaz Kilic, predsjednik Islamskog vijeća Hannovera Avni Altiner i predsjednik Unije alevijskih zajednica Njemačke Huseyin Mat. Svečanosti potpisivanja sporazuma prisustvovao je veliki broj dužnosnika Donje Saske.

Naglasivši da muslimani čine vrlo važnu strukturu stanovništva Donje Saske, premijer Weil je kazao da je u prošlosti bilo obostrane nesigurnosti, ali da je ovaj sporazum pokazatelj poštovanja vlade prema islamu i muslimanima.

'Ovaj sporazum je važan. Imamo i oko 30 točaka oko kojih ćemo se u narednom periodu dogovarati. Nakom Bremena i Hamburga, red je na pokrajini Donje Saske. Ovaj sporazum je primjer i drugim saveznim pokrajinama Njemačke', kazao je dužnosnik DITIP-a Kilic.

Predsjednik Islamskog vijeća Altiner je istaknuo da u Donjoj Saskoj živi 6,7 posto muslimana i izrazio zadovoljstvo ovim sporazumom kojim će biti pokrenuta procedura priznavanja islama i davanja istih prava koja imaju i kršćani.

Lider njemačkih alevita Mat je izjavio da bi u Saskoj trebalo slijediti primjer Hamburga i da se po tom uzoru islam prizna kao službena religija.