BABLJE LJETO

Iskoristite sunčeve zrake prije promjene vremena, kiša ponegdje stiže već večeras

06.09.2020 u 08:13

Bionic
Reading

Pretežno sunčano. Ujutro u unutrašnjosti magla, osobito uz rijeke i po kotlinama. Popodne, navečer i osobito u noći na ponedjeljak u sjeverozapadnim i gorskim predjelima oblačnije, moguće uz mjestimičnu kišu ili neki lokalni pljusak. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu jugozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 25 do 30 °C

U Zagrebu, danas će biti pretežno sunčano. Ujutro na širem području grada magla. Popodne, navečer i osobito tijekom noći na ponedjeljak naoblačenje sa zapada s kojim može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura oko 27 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

Istočna Hrvatska

Pretežno vedro, danju vrlo toplo. Ujutro mjestimice magla, osobito u Posavini. Poslijepodne na zapadu ponedgdje može biti umjerene naoblake. Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 27 do 29 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano. Ujutro mjestimice magla, osobito uz rijeke i jezere. Poslijepodne ponegdje umjeren razvoj oblaka uz porast vjerojatnosti za pljusak, ponajprije uz granicu sa Slovenijom i u sjevernim predjelima, a do kraja dana i osobito u noći na ponedjeljak naoblačenje s kojim lokalno može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najviša temperatura od 26 do 28 °C.

Gorski kotar i Lika

Djelomice sunčano. Ujutro po kolinama mjestimice magla. U Gorskom kotaru popodne porast naoblake s kojom će porasti vjerojatnost za kišu ili poneki pljusak, osobito prema kraju dana i noći na ponedjeljak. Vjetar uglavnom slab. Najviša dnevna temperatura od oko 25 u Gorskom kotaru do 28 koliko bi moglo biti ponegdje u Lici.

  • +4
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Istra

Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, poslijepodne ponegdje u unutrašnjosti Istre povećana naoblaka te kratkotrajna kiša ili pljusak. Ujutro će puhati slab istočnjak i jugo, zatim slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak koje će u noći okrenuti na istočnjak i buru. More će biti malo valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 14 do 18 °C, u unutrašnjosti Istre od 11 do 13 °C, a najviša dnevna od 27 do 29 °C.

Sjeverni Jadran

Većinom sunčano. U unutrašnjosti Istre poslijepodne može biti umjerenog razvoja oblaka, a do kraja dana naoblaka će porasti i duž obale no uglavnom će se zadržati suho. Vjetar većinom slab, duž obale ponegdje umjeren jugozapadni i južni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 26 do 28 °C.

  • +11
Ljetni pljusak na Korzu natjerao prolaznike u bijeg Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Dalmacija

Pretežno vedro, vrlo toplo, ponegdje sredinom dana vruće. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren zapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 28 do 30 °C.

Prognoza za ponedjeljak

U ponedjeljak, na sjevernom Jadranu, u središnjim predjelima te osobito u Gorskom kotaru i Lici promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, ponajprije u gorju i to uglavnom samo u prvom dijelu dana. Na istoku djelomice, a na jugu i pretežno sunčano. Puhat će umjeren sjeverni vjetar, na sjevernom Jadranu umjerena bura, podno Velebita moguće i jaka s olujnim udarima, koja će do kraja dana zapuhati i na sjeveru Dalmacije dok će na jugu vjetar ostati slab. Jutarnja temperatura od 13 do 17, na Jadranu između 17 i 22 °C. Na sjeverozapadu danju osjetno svježije s najvišom temperaturom od 22 do 26, a na krajnjem istoku i u Dalmaciji od 27 do 30 °C.

U Zagrebu se sutra očekuje promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito u drugom dijelu dana. U noći i ujutro može pasti malo kiše. Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u okolnom gorju u prvom dijelu dana može biti i jakih udara. Jutarnja temperatura od 15 do 17, najviša osjetno niža nego proteklih dana oko 23 °C.

Biometeorološka prognoza

Zbog blizine frontalnog sustava, biometeorološke prilike će biti malo nepovoljnije nego prethodnog dana, ali i dalje razmjerno povoljne. No, lokalnih pojave magle u dolinama rijeka i u gorju biti će više, pa zbog toga i više plućnih bolesnika s manjim tegobama zbog vremenskih uvjeta. I sparina će na Jadranu u pojediim dijelovima dana biti neugodnija nego prethodnog dana.