brexit

Irska: Britanija ne nudi 'vjerodostojna' alternativna rješenja za backstop

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.08.2019 11:05
  • Objavljeno 30.08.2019 u 11:05
Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney

Izvor: Profimedia / AFP / Autor: NN

Britanska vlada nije iznijela konkretne i vjerodostojne prijedloge kojima bi se zamijenio irski backstop u sporazumu o razdruživanju s EU-om, rekao je u petak irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney, dok britanski ministar prometa Grant Shapps tvrdi da to nije istina

London je u petak objavio da će britanski i EU pregovarači sljedeći mjesec razgovarati dvaput tjedno o izmjenama sporazuma o razdruživanju koji je britanski parlament tri puta odbacio uglavnom zbog protivljenja backstopu.

Velika Britanija bi trebala napustiti EU 31. listopada, a premijer Boris Johnson kaže da će do 'razvoda' doći sa ili bez sporazuma.

'Svi želimo postići sporazum, ali do ovog trenutka britanska vlada nije ponudila vjerodostojne alternative backstopu', rekao je irski ministar vanjskih poslova novinarima uoči susreta s europskim kolegama.

'Nema zemlje koja želi sporazum više od Irske', istaknuo je Coveney.

Johnson kaže da se backstop, mehanizam kojim bi osjetljiva irska granica ostala otvorena nakon Brexita vezanjem Britanije na trgovinska pravila EU-a, treba odbaciti kako bi uvjerio britanski parlament da ratificira sporazum.

EU kaže da je voljan saslušati ideje iz Londona.

'Ako postoje alternative backstopu, saslušat ćemo ih. Ako na temelju toga uspijemo postići dogovor, neka tako i bude', rekao je Coveney.

Britanski ministar prometa Grant Shapps tvrdi da je Britanija ponudila alternativne prijedloge.

'To zaista nije istina', odgovorio je Shapps za Sky News na primjedbe Simona Coveneya.

'Mi predlažemo alternative. To ide na naslovnicu kada oni govore: 'Ne predlažete nove ideje', a mi predlažemo nove ideje', rekao je Shapps.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!