sastanak u finskoj

Ministri EU-a upozoravaju na opasnost Brexita bez dogovora

29.08.2019 u 15:39

Bionic
Reading

Ministri Europske unije u četvrtak su pozvali Veliku Britaniju da izabere uređen Brexit, a neki su otvoreno izrazili zabrinutost da će mjera premijera Boris Johnsona o suspenziji parlamenta povećati rizik kaotičnog razlaza

Dok su ministri vanjskih poslova i obrane zasjedali u Helsinkiju, Johnsonova vlada izazvala je suparnike u parlamentu da je pokušaju srušiti ili promijeniti zakon da zaustave britanski izlazak iz bloka 31. listopada.

'Još uvijek se nadamo kako je moguće izbjeći Brexit bez dogovora i iščekujemo bilo kakav prijedlog britanske vlade koji bi se uklopio u sporazum o povlačenju', rekao je nizozemski ministar vanjskih poslova Stephan Blok. 'Nije ni u čijem interesu Brexit bez dogovora'.

Britanski parlament tri puta je odbio sporazum o povlačenju, koji su dogovorili bivša britanska premijerka Theresa May i Bruxelles, a novi premijer Johnson je obećao ponovno pregovarati o njemu ili će Velika Britanija izići iz bloka bez dogovora krajem listopada.

Johnsonov pregovarač za Brexit David Frost u srijedu je bio u Bruxellesu radi pregovora s Europskom komisijom, no EU je rekla da nisu uspjeli prevladati razlike u stajalištima.

Premda je većina ministara izbjegla komentirati suspenziju britanskog parlamenta obrazlažući da je to unutarnja stvar, austrijski ministar Alexander Schallenberg je na pitanje je li s obzirom na taj korak veća vjerojatnost za tvrdi Brexit, odgovorio: 'Bojim se da jest'.

'Sada je na redu britanski sud ... Učinili smo što smo mogli da osiguramo uređeni izlazak Velike Britanije', rekao je. 'Kad druga strana kaže da nije moguće, tada moraju reći koje su alternative'.

Europska unija želi da Velika Britanija iznađe rješenja da otkoči ratifikaciju njihova sporazuma o razvodu.

'EU ima jedinstven stav u pogledu sporazuma, sada je na Velikoj Britaniji da se odluči', rekao je malteški ministar Carmelo Abela.

Johnsonov ministar obrane Ben Wallace u Helsinkiju je o parlamentarnoj suspenziji rekao: 'Događa se svake godine'.

Johnson je sazvao Kraljičin govor - formalno državno otvaranje novoga parlamenta na kojemu kraljica Elizabeta čita vladine prioritete i zakonsku agendu - za 14. listopada.