neprobojna zaštita

Iron Dome nije radio ništa - kako su Izraelci zapravo zaustavili iranski meganapad

16.04.2024 u 11:03

Bionic
Reading

Iran je u subotu, prvi put u povijesti, napao Izrael izravno sa svoga teritorija. Prema izraelskim izvorima, Teheran je poslao oko 330 dronova, balističkih i krstarećih raketa

Sudari raketa u zraku osvijetlili su noćno nebo na nekoliko mjesta diljem Izraela, ali i u susjednim zemljama, preko kojih su poslane, na užas ljudi koji žive u njima. BBC piše da je zabilježen i barem jedan slučaj obaranja balističkog projektila izvan Zemljine atmosfere.

Najmanje devet zemalja bilo je uključeno u tu vojnu akciju - projektili su ispaljeni iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena, a oborili su ih Izrael, SAD, Velika Britanija i Jordan.

Evo što znamo o tome što je ispaljeno na Izrael i što su Izraelci s partnerima uspjeli presresti.

Napad je uključivao 170 bespilotnih letjelica i 30 krstarećih projektila, od kojih ništa nije ušlo na izraelski teritorij, i najmanje 110 balističkih projektila, od kojih je mali broj stigao do Izraela, rekao je izraelski vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari.

Najkraća udaljenost od Irana do Izraela iznosi oko 1000 kilometara preko Iraka, Sirije i Jordana. Iranska revolucionarna garda objavila je da su balističke rakete ispaljene gotovo sat vremena nakon sporijih dronova, tako da bi pogodile Izrael otprilike u isto vrijeme.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je da su američke snage presrele desetke projektila i dronova lansiranih iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena. Hezbolah u Libanonu, skupina koju podržava Iran, također je ispalio dvije rakete na izraelsku vojnu bazu na okupiranoj Golanskoj visoravni, koju je Izrael anektirao od Sirije.

Otprilike 99 posto nadolazeće baražne vatre presreli su ili izvan izraelskog zračnog prostora ili iznad same zemlje, rekao je Hagari.

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

To uključuje sve bespilotne letjelice i krstareće rakete, koje slijede ravnu putanju, i većinu balističkih projektila, koji se ispaljuju na lučnoj putanji što koristi gravitaciju za postizanje vrlo velikih brzina.

Budući da je većina projektila došla s relativno velike udaljenosti, Izrael je mogao poslati nevidljive lovce F-35 da ih presretnu. Izraelska vojska objavila je da je 25 od 30 krstarećih projektila koje je poslao Iran oboreno izvan zemlje.

Za sve što je prošlo tu prvu crtu obrane Izrael je koristio protuzračnu obranu - troslojni kišobran proturaketnih obrambenih sustava na snazi od 7. listopada. Očito s dobrim učinkom.

Najviša razina je Arrow, sustav koji se koristi za fizičko presretanje dalekometnih projektila na udaljenosti do 2400 kilometara. Arrow je riješio problem većine balističkih projektila usmjerenih na Izrael.

Dramatična snimka koja pokazuje kako je jedan od ovih projektila oboren izvan Zemljine atmosfere sugerira da je korišten Arrow 3 - najnapredniji od ovih sustava, onaj koji koristi egzosferske hipersonične antibalističke projektile.

Izraelci su presreli iransku raketu gotovo u svemiru Izvor: Društvene mreže / Autor: YT

Iduća stepenica je Davidova praćka, a koristi se za zaštitu od balističkih projektila kratkog dometa, krstarećih projektila i bespilotnih letjelica, uz domet od 300 kilometara.

Više o sustavu izraelske protuzračne obrane pročitajte ovdje.

Konačno, sustav Iron Dome (Čelična kupola) - koji je dizajniran za presretanje nevođenih raketa što idu prema stambenim područjima - nedavno je nadograđen da bi se nosio s bespilotnim letjelicama. Međutim izraelska vojska je navela da nijedna od 170 bespilotnih letjelica koje su ispalili Iran i njegovi posrednici nije stigla do izraelskog zračnog prostora.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su američke snage 'pomogle Izraelu da obori gotovo sve' bespilotne letjelice i projektile koje je Iran lansirao u nedjelju. U izjavi je rekao da je SAD premjestio zrakoplove i ratne brodove u regiju prije napada.

U presretanju baraža sudjelovala su dva zrakoplova i dva razarača. Razarači su postavili proturaketni obrambeni sustav Aegis da bi oborili najmanje tri balističke rakete, navodi CNN.

  • +7
F-35 Izvor: Profimedia / Autor: Dane Wiedmann/U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Američko središnje zapovjedništvo (Centcom) priopćilo je da su njegove snage uništile više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila. Među njima su bili balistički projektil na lanseru i sedam bespilotnih letjelica, uništenih na tlu u jemenskim područjima pod kontrolom hutista prije nego što su lansirane.

Djelujući iz nepoznatih baza u regiji, američke snage oborile su brojne iranske bespilotne letjelice iznad južne Sirije blizu granice s Jordanom, rekli su Reutersu sigurnosni izvori.

Međutim bivši čelnik izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Giora Eiland rekao je za Financial Times da su najveći američki doprinos obrambenoj operaciji bili obavještajni podaci, a opisao ih je kao 'izuzetno precizne'. Također je naglasio da je složeni sustav zapovijedanja i kontrole uspostavljen između SAD-a, Izraela i arapskih susjeda prije više od četiri godine bio učinkovit u otkrivanju prijetnji i suočavanju s njima.

  • +7
Iranci slave napad na Izrael Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Britanski premijer Rishi Sunak potvrdio je da su britanski zrakoplovi Typhoon također oborili niz iranskih jurišnih bespilotnih letjelica.

Jordan - koji ima mirovni sporazum s Izraelom, ali je bio vrlo kritičan prema načinu na koji vodi rat protiv palestinske skupine Hamas u Gazi - također je presreo leteće objekte koji su ušli u njegov zračni prostor kako bi osigurao sigurnost svojih građana, priopćila je jordanska vlada. Jordan ima napredne radarske sustave i rakete zrak-zrak, dodajući da su njegovi piloti u avionima F-16 pokazali da mogu učinkovito djelovati noću.

Francuska je pomogla u patroliranju zračnim prostorom, ali je nejasno je li oborila bilo kakve bespilotne letjelice ili projektile, rekla je izraelska vojska.

Nekoliko balističkih projektila prošlo je i pogodilo izraelski teritorij, rekao je kontraadmiral Hagari. Jedan od njih pogodio je bazu zračnih snaga Nevatim u pustinji Negev na jugu Izraela, nanijevši manju štetu.

Dva američka dužnosnika izjavila su da je pet balističkih projektila izbjeglo protuzračnu obranu i palo na izraelski teritorij.

Četiri su sletjela u bazu u kojoj su smješteni borbeni zrakoplovi F-35, za koje se smatra da su bili primarna meta Irana.

Jedan je projektil pogodio pistu, drugi prazan hangar za zrakoplove, a jedan hangar koji nije bio u upotrebi. Činilo se da je peti balistički projektil bio usmjeren na radar u sjevernom Izraelu, ali je promašio cilj.

Od 120 balističkih projektila koje je ispalio Iran, otprilike polovica njih zakazala je pri lansiranju ili se srušila usred leta, rekao je jedan od dužnosnika za CBS, prenosi BBC.

U napadu je sedmogodišnja djevojčica teško ozlijeđena šrapnelima projektila koji je pao na njenu kuću dok je spavala.