'NA RUBU SMO LITICE'

Borrell: 'Možda je nekome u interesu širi regionalni rat na Bliskom istoku'

15.04.2024 u 13:52

Bionic
Reading

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je ponedjeljak da je "možda nekome u interesu" izbijanje šireg regionalnog rata na Bliskom istoku koji bi onemogućio zaustavljanje vojnih djelovanja u Pojasu Gaze i i pozvao je na deeskalaciju sukoba između Izraela i Irana.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginula sedmorica časnika Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih zapovjednika.

Napad na iranski konzulat u Damasku Izvor: Profimedia / Autor: Hummam Sheikh Ali / Xinhua News / Profimedia

Izrael zanijekao odgovornost za napad

"Nalazimo se na rubu litice i moramo se odmaknuti", rekao je Borrell za španjolski radio Onda Cero. "Moramo stisnuti kočnice i krenuti unatrag."

Borrell je u intervjuu za španjolsku javnu televiziju TVE rekao da je Europska unija očekivala takav odgovor Irana.

"Od kada je bombardirana zgrada iranskog konzulata, uz nekoliko žrtava, znali smo da će Iran odgovoriti", izjavio je. "Osim toga, praktično su to i dali do znanja, kao i kada će uslijediti napad. Iran je time htio ograničiti štetu koju je mogao izazvati svojim napadom", dodao je.

Iran je projektile uputio izdaleka prema vojnim ciljevima pa je Izrael imao vremena za njihovo zaustavljanje i rušenje čime nije bilo civilnih žrtava.

Borrell je rekao da očekuje odgovor od Izraela na iranski napad, ali i da se nada da neće izazvati daljnju eskalaciju.

Rekao je da u izraelskoj desničarskoj vladajućoj koaliciji postoji "duboka podjela" između tvrdolinijača koji traže žestoku odmazdu i "umjerenije i razumnije" frakcije.

Ta frakcija traži odmazdu, "ali na način koji izbjegava odgovor na odgovor".

Borrell, koji je kasno u nedjelju razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova Hoseinom Amirabdolahianom, rekao je da Europska unija mora imati najbolje moguće odnose s Iranom unatoč sankcijama koje mu je nametnula zbog njegova nuklearnog programa i drugih pitanja.

"Svima je u interesu da Iran ne postane nuklearna sila i da na Bliskom istoku bude mir."

Borrell je rekao da da su svi diplomatski napori usmjereni na to da Izrael "ostane suzdržan i ne potakne spiralu većeg nasilja".

EU razgovara s obje države da 'ne dođe do eskalacije'

"Iranski ministar mi je rekao da je što se njih tiče odgovor gotov. Ali da će uzvratiti budu li napadnuti. Potrebno je stoga kontrolirati situaciju jer bi ovo moglo izazvati regionalni rat velikog intenziteta", rekao je Borrell.

Dodao je da ne misli da itko želi regionalni rat. "Ali je on možda nekome u interesu", napomenuo je.

Upitan kome bi mogao biti u interesu širi rat, nije imenovao nikoga.

"Dođe li do njega bit će nam onemogućeno zaustavljanje rata u Pojasu Gaze, što nam je primarni cilj", rekao je. "Palestinci ne smiju plaćati cijenu svega ovoga. Ne smijemo zaboraviti da je trenutno ključno zaustaviti vojna djelovanja u Gazi i dostaviti pomoć stotinama tisuća ljudi ondje", dodao je.

Borrell je rekao da još uvijek nema jedinstvenog stajališta među 27 država EU-a o trajnom miru u Gazi.

"Neke zemlje poput Španjolske i Francuske su ga zatražile jer je cilj prekinuti užasnu patnju stanovnika Pojasa Gaze", naglasio je.

Rekao je i kako "nažalost priznanje Palestine još uvijek nije stvarnost" premda mnoge zemlje EU-a govore o rješenju s dvije priznate i susjedne države, Izraelom i Palestinom. Poručio je da se sukob koji traje od 1948. neće smjeti riješiti na način da sva zemlja pripadne jačem.

UN je još ranije predložio mirovno rješenje s dvije države u granicama iz 1967. godine.

"Znam koliko je teško provesti to rješenje, ali neka mi netko da bolje rješenje", zaključio je Borrell.

Macron, Scholz i Cameron pozvali Izrael na izbjegavanje daljnje eskalacije sukoba

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i britanski šef diplomacije David Cameron pozvali su u ponedjeljak Izrael na izbjegavanje daljnje eskalacije sukoba s Iranom, javljaju svjetske novinske agencije.

Iran je u subotu navečer lansirao stotine dronova i projektila na Izrael odgovarajući na izraelski napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginula sedmorica časnika Iranske revolucionarne garde uključujući dvojicu visokih zapovjednika. Izrael je zanijekao odgovornost za taj napad koji se dogodio 1. travnja.

"Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije", rekao je Macron za BFM TV i RMC radio. "Situacija je danas jako nestabilna."

Macron je dodao da će nastojati dogovoriti prekid vatre za vrijeme Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, u skladu s ciljem igara promicanja mira putem sporta.

"Način na koji je Izrael uspio s međunarodnim partnerima i onima na mjestu događaja odbiti taj napad zaista je impresivan... To je uspjeh koji se ne smije prokockati i prema tome savjetujemo da pridonese deeskalaciji", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz tijekom posjeta Kini.

'Iran mora zaustaviti agresiju'

Tijekom video-konferencije čelnika zemalja skupine G7 u nedjelju, "mogu vam reći da je naša ocjena situacije bila identična", rekao je.

"I naš apel je jako jasan: Iran mora zaustaviti tu agresiju", rekao je Scholz, koji je u nedjelju počeo trodnevni posjet Kini.

Cameron je pozvao Izrael da ne odgovara na iranski napad i savjetovao mu da bi trebao "misliti glavom jednako kao i srcem" jer je iranski napad bio gotovo potpuni neuspjeh.

Naglasio je da poziva Izrael da ne eskalira napetosti na Bliskom istoku.

"Na mnogo načina to je bio dvostruki poraz za Iran. Napad je bio gotovo potpuni neuspjeh i pokazali su svijetu da su zao utjecaj u regiji spreman to učiniti. Stoga se nadamo da neće biti osvetničkog odgovora", rekao je za Sky News.