Ali Hamnei

Iranski vrhovni vođa poziva na veliku izlaznost na parlamentarnim izborima

18.02.2020 u 11:48

Bionic
Reading

Visoka izlaznost na parlamentarnim izborima će pokazati iransko jedinstvo protiv 'neprijatelja', tvitao je u utorak vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, nekoliko dana prije izbora koji se smatraju referendumom o popularnosti establišmenta islamskog klera

'Amerika neće uspjeti stvoriti podjele između vlasti i Iranaca, visoka izlaznost pokazat će naše jedinstvo protiv neprijatelja', tvitao je Hamnei.

Vijeće čuvara odbacilo je oko 6.850 umjerenih ili konzervativnih kandidatura u korist tvrdolinijaša, među 14.000 podnesenih zahtjeva za kandidiranje na izborima 21. veljače. Otprilike trećini zastupnika također je zabranjen ponovni izlazak na izbore.

Hamnei je podržao Vijeće čuvara i rekao da u novom sazivu parlamenta nema mjesta za one koji se boje govoriti protiv stranih neprijatelja.

'Izbori će neutralizirati američke bolesne namjere', rekao je Hamnei, a objavila državna televizija.

Napetosti između Irana i SAD-a visoke su od 2018. kada se Donald Trump odlučio povući iz nuklearnog sporazuma Teherana i svjetskih sila iz 2015. te nametnuo sankcije koje su naštetile iranskom gospodarstvu.

U znak odmazde, Iran se postepeno povlačio iz obveza unutar nuklearnog sporazuma. Teheran kaže da se to može promijeniti ako europske potpisnice sporazuma ispune svoja obećanja o zaštiti iranskog gospodarstva od američkih kazni.

'Trebamo snažan parlament kako bismo neutralizirali spletke naših neprijatelja', rekao je Hamnei. On je također rekao da je izlazak na izbore 'vjerska zadaća'.

'Danas glasanje nije samo revolucionarna i nacionalna odgovornost, već vjerska zadaća', kazao je.