hormuški tjesnac

Iranski specijalci zauzeli brod povezan s Izraelom

13.04.2024 u 13:58

Bionic
Reading

Iranski specijalci zauzeli su portugalski brod 'povezan s Izraelom', izvijestila je Iranska državna novinska agencija (IRNA), a Izrael je poručio da je spreman napasti, kao i obraniti se ako Iran ispuni svoje prijetnje

Helikopter mornaričkih specijalnih snaga ukrcao se na brod pod portugalskom zastavom i zaplijenio ga, dodala je IRNA. Rekli su da se zaplijenjeno plovilo prebacuje u iranske teritorijalne vode. Zauzimanje broda uslijedilo je nekoliko dana nakon što je Iran upozorio da bi mogao zatvoriti to područje za pomorski promet, prenosi Sky News.

Video koji je podijelio dužnosnik obrane prikazuje komandose kako se iz helikoptera spuštaju na brod u blizini Hormuškog tjesnaca, izvještava Associated Press. Komandosi se vide kako se spuštaju na hrpu kontejnera na palubi broda. Čulo se kako član posade na brodu govori: "Nemoj izlaziti", a zatim kaže svojim kolegama da odu do brodskog mosta jer još komandosa silazi na palubu. Može se vidjeti kako jedan komandos kleči iznad ostalih kako bi im pružio potencijalnu zaklonsku vatru.

Izraelski vojni glasnogovornik je odgovorio nakon što je Iran rekao da je zaplijenio brod 'povezan s Izraelom'. Glasnogovornik Daniel Hagari rekao je: 'Iran će snositi posljedice ako odluči dalje eskalirati situaciju. Izrael je u stanju pripravnosti. Povećali smo našu spremnost da zaštitimo Izrael od daljnje iranske agresije. Mi smo također spremni odgovoriti', rekao je Hagari.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Associated Press

Iz tvrtke Zodiac Maritime potvrdili su da su oni vlasnik zaplijenjenog broda MSC Aries. Rečeno je da su se na brod ukrcale iranske vlasti putem helikoptera dok je prolazio kroz Hormuški tjesnac u 2.34 ujutro (UTC). Brod je od tada preusmjeren prema Iranu s 25 članova posade. 

'Blisko surađujemo s nadležnim vlastima kako bismo osigurali njihovu dobrobit i siguran povratak broda', stoji u priopćenju. Zodiac Maritime je međunarodna brodarska kompanija u djelomičnom vlasništvu izraelskog biznismena Eyala Ofera.