DVIJE POTPREDSJEDNICE

Iranski predsjednik okružio se ženama

12.09.2013 u 13:08

Bionic
Reading

Političarka koja je nekada radila kao glavna glasnogovornica prilikom talačke krize u Teheranu 1979. imenovana je potpredsjednicom Irana, javlja Radio Slobodna Europa

Prema iranskim medijima, 10. rujna Masoumeh Ebtekar je imenovana na dužnost potpredsjednice za politiku zaštite okoliša.

Pedesetdvogodišnja Ebtekar je također bila potpredsjednica za vrijeme reformističkog predsjednika Muhameda Katamija tijekom dva mandata, od 1997. do 2005. Bila je glavna glasnogovornica za vrijeme talačke krize 1979, kada su Iranci uzeli 52 američka diplomata za taoce 444 dana nakon Islamske revolucije, a tada se često pojavljivala na američkoj televiziji kao prevoditeljica s engleskog jezika. Kasnije se udala za Muhameda Hašemija, jednog od ekstremnih studenata koji su navodno bili uključeni u talačku krizu.

Ebtekar, koja posjeduje doktorat iz imunologije, tako je postala druga žena koju je predsjednik Hasan Rohani imenovao za potpredsjednicu.

Profesorica s teheranskog sveučilišta Elham Aminzadeh predložena je za potpredsjednicu za pravosuđe.

Tijekom rada u gradskom vijeću Ebtekar se suprotstavljala iranskim pravilima koja zahtijevaju da žene imaju prekrivene sve dijelove tijela osim lica i ruku, čime je na sebe navukla kritike tvrdolinijaša. Sama Ebtekar se pridržava iranskih pravila odijevanja.

Rohani je od svojih ministara tražio da imenuju žene na važna mjesta u svojim ministarstvima, obećavajući da 'diskriminacija u njegovoj vladi neće biti tolerirana'.