Nagres Mohammadi

Zatočena iranska aktivistica dobitnica Nobelove nagrade za mir

06.10.2023 u 11:09

Bionic
Reading

Narges Mohammadi, zatočena iranska aktivistica i zagovornica prava žena, osvojila je u petak Nobelovu nagradu za mir 2023. Jedna od vodećih iranskih aktivistica za ljudska prava, Mohammadi je vodila kampanje za prava žena i ukidanje smrtne kazne

Pozdravljajući Mohammadi kao 'borca za slobodu', čelnica norveškog Nobelovog odbora započela je govor riječima - na farsiju - 'Žena, život, sloboda', što je jedan od slogana mirnih prosvjeda protiv iranske vlade. 'Norveški Nobelov odbor odlučio je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir 2023. Narges Mohammadi za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promicanje ljudskih prava i slobode za sve', rekla je Berit Reiss-Andersen.

Mohammadi trenutno služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru Evin od ukupno oko 12 godina zatvora, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders. Optužbe protiv Mohammadi uključuju širenje propagande protiv države. Mohamaddi je zamjenica čelnice nevladine organizacije Defenders of Human Rights Center koju je osnovala Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine.

U 1990-ima, kao mlada studentica fizike, Narges Mohammadi već se isticala kao zagovornica jednakosti i prava žena. Nakon završetka studija radila je kao inženjerka i kolumnistica u raznim reformskim novinama. Godine 2003. uključila se u Centar za branitelje ljudskih prava u Teheranu, organizaciju koju je utemeljila dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi.

Prvi put uhićena je 2011. te je osuđena na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog svojih nastojanja da pomogne zatvorenim aktivistima i njihovim obiteljima. Dvije godine kasnije, nakon što je puštena uz jamčevinu, Mohammadi se uključila u kampanju protiv smrtne kazne.

Iran je već dugo među zemljama koje godišnje pogube najveći udio svojih stanovnika. Samo od siječnja 2022. u Iranu je više od 860 zatvorenika kažnjeno smrću.

Ponovno je uhićena 2015. Po povratku u zatvor, počela se protiviti režimskoj sustavnoj primjeni mučenja i seksualnog nasilja nad političkim zatvorenicima, posebno ženama, u iranskim zatvorima. Iz zatvora je izrazila potporu prosvjednicima i organizirala akcije solidarnosti među zatvorenicima. Zatvorske vlasti odgovorile su nametanjem još strožih uvjeta. Mohammadi je bilo zabranjeno primati pozive i posjetitelje, ali je uspjela prošvercati članak koji je New York Times objavio godinu dana od ubojstva Mahse Jine Amini. Poruka je bila: 'Što nas više zatvore, postajemo jači.'

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Iz zatočeništva, Mohammadi je pomogla održati prosvjede.

'Narges Mohammadi je žena, zagovarateljica ljudskih prava i borac za slobodu. Dodjeljujući joj ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, Norveški Nobelov odbor želi odati počast njezinoj hrabroj borbi za ljudska prava, slobodu i demokraciju u Iranu', poručio je odbor.

Norveški Nobelov odbor odabrao je dobitnicu najznačajnije svjetske nagrade za mir među 351 kandidata, uključujući 259 pojedinaca i 92 organizacije.

  • +4
Narges Mohammadi Izvor: EPA / Autor: MAGALI GIRARDIN

Mohammadi je 19. žena koja je osvojila nagradu staru 122 godine i prva otkako je Maria Ressa s Filipina osvojila nagradu 2021. godine zajedno s Rusom Dmitrijem Muratovom. Prošle godine nagradu su dobili zagovornik ljudskih prava Ales Bialiatski iz Bjelorusije, ruska grupa za ljudska prava Memorial i ukrajinska organizacija za ljudska prava Centar za građanske slobode. Pobjednici su dugi niz godina promicali pravo na kritiziranje vlasti i zaštitu temeljnih prava građana, rekao je tada odbor.

Nobelova nagrada za mir, vrijedna 11 milijuna švedskih kruna ili oko 950 tisuća eura, bit će uručena u Oslu 10. prosinca, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je oporukom iz 1895. utemeljio dodjelu nagrada.