'ŠPIJUNSKA JAZBINA'

Iranci slave obljetnicu zauzimanja američkog veleposlanstva

04.11.2013 u 11:04

Bionic
Reading

Iranci diljem zemlje obilježavaju 34. godišnjicu zauzimanja američkog veleposlanstva u Teheranu, javlja iranska Press TV

Kao i prethodnih godina, Iranci iz svih društvenih slojeva drže skupove diljem zemlje kako bi obilježili 'povijesni dan preuzimanja bivšeg američkog veleposlanstva u Teheranu'. Taj 4. studenoga poznat kao 'Studentski dan' ili '13. aban' u Iranu, obilježava se kao dan borbe protiv globalne arogancije.

Tog dana 1979., skupina revolucionarnih iranskih studenata preuzela je američko veleposlanstvo za koje su vjerovali da se pretvorilo u 'špijunsku jazbinu' koja je za cilj imala uništiti uspostavu Islamske Republike.

Kako navodi Press TV, dokumenti koji su pronađeni kasnije potvrđuju te tvrdnje revolucionarnih studenata.

Ajatolah Ali Hamnei ovom je prilikom kazao kako su 'iranski studenti prije više od tri desetljeća bili ispred svog vremena kada su bivše američko veleposlanstvo prozvali 'špijunskom jazbinom''.

'Danas se američka veleposlanstva u europskim zemljama, koje su američki saveznici, nazivaju 'špijunskim gnijezdima'', dodao je Hamnei misleći na najnovije afere u kojima je otkriveno da je SAD špijunirao najmanje 35 svjetskih lidera, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Iran, talačka kriza 1979.