U INAT SAD-U

Iran vojnom vježbom pokazuje snagu

22.04.2010 u 21:37

Bionic
Reading

Iran je u četvrtak u Hormuškom tjesnacu u Perzijskom zaljevu počeo veliku vojnu vježbu, a raniji početak redovitih godišnjih vježbi tumači se odgovorom na američku nuklearnu prijetnju koju je početkom mjeseca neizravno uputio predsjednik SAD-a Barack Obama, javile su svjetske agencije

'Najvažnija poruka vježbe u trenucima kad smo suočeni s nuklearnim prijetnjama jest da se snažno odupiremo kako bismo svima koji prijete svjetskom miru i sigurnosti pokazali kako nisu kadri pokrenuti rat, pa ni nuklearni', rekao je hodžatoleslam Ali Širazi, predstavnik vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, pripadnicima iranske mornarice.

Iran je razgnjevila Obamina izjava o novoj američkoj nuklearnoj politici u kojoj je obećao da SAD neće upotrijebiti atomsko oružje protiv država koje ga i same nemaju. Iz tog konteksta izravno su isključeni Iran i Sjeverna Koreja, što je iransko čelništvo protumačilo kao neizravnu prijetnju.

'Već 31 godinu SAD nam prijeti, ali nije bio u stanju učiniti baš ništa', dodao je Širazi na početku vojne vježbe koja bi trebala trajati do subote.

Iran od 2006. u svojim strateškim vodama svake godine izvodi vojne vježbe, nazvane Veliki prorok, kako bi pokazao svoju vojnu silu. No, protekle četiri godine vježbe su održane u ljeto, a službenog objašnjenja o tome zašto su ove godine organizirane prije nema.